6.8 C
Amsterdam

VK: zwarte wetenschappers betichten academische wereld van racisme

Lees meer

Het wetenschappelijke klimaat in het Verenigd Koninkrijk is racistisch en zwarte studenten krijgen niet de steun die ze nodig hebben, beweert een groep zwarte wetenschappers aan de BBC.

Vorig jaar schreven tien zwarte vrouwelijke wetenschappers een brief aan het overheidsinstituut UK Research and Innovation (UKRI). Ze kregen tot hun grote teleurstelling geen financiering voor hun voorstel om te onderzoeken waarom minderheden harder worden getroffen door het coronavirus. Maar ze zagen dat UKRI wel allerlei fondsen toekenden aan witte en Aziatische wetenschappers.

Ook volgens Christopher Jackson, hoogleraar Geologie aan de Universiteit van Manchester, is de toekenning van overheidsfinanciering in het VK ‘absoluut institutioneel racistisch’. Jackson beweert dat het probleem wordt verergerd doordat witte hoogleraren niet willen erkennen dat er racisme is in hun instellingen.

‘Ze zeggen: ‘Er is geen discriminatie onder ons, omdat we slim, progressief en liberaal zijn.’ Maar ook binnen die netwerken bestaat racisme en zijn er racisten.’

Vulkaandeskundige Jazmin Scarlett beaamt dit. Ze vertelde aan dat ze na haar proefschrift dertig afwijzingen heeft ontvangen voor onderzoeksfuncties. Natuurlijk is het krijgen van zo’n baan niet makkelijk, maar ze vermoedt dat er racisme in het spel is. Witte collega’s, die rond dezelfde tijd promoveerden als zij, kregen wel een baan  als postdoc-onderzoeker.

‘Ik voel me bijna paranoia dat het komt door mijn huidskleur. Omdat de feedback die ik constant krijg is: ‘Je cv is geweldig, je bent geweldig in het interview, maar er is iemand die net dat beetje extra heeft’ – en die mensen zijn wit.’ Ook kreeg Scarlett een keer te horen dat ze niet bij het team zou passen.

Uit cijfers blijkt dat er naar verhouding relatief weinig zwarte professoren in het VK zijn. Ook zijn er meer zwarte studenten die hun studie in een bètawetenschap afbreken dan witte, Aziatische en andere studenten. De Royal Society, de Britse wetenschapsunie, noemt deze situatie ‘onaanvaardbaar’.

- Advertentie -