De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft gisteren erkend dat de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden illegaal is. Een meerderheid van de 193 leden stemde in met een resolutie, ingediend door de Palestijnse Autoriteit. Nederland onthield zich van stemming.
De Palestijnse Autoriteit, de internationaal erkende regering van de Palestijnse gebieden, diende de resolutie in op basis van het advies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ). In juli stelde het dat de aanwezigheid van Israël in de bezette gebieden onrechtmatig was en moest eindigen.
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stemde in met de resolutie, met 124 stemmen voor. Veertien landen stemden tegen, waaronder de Verenigde Staten. 43 landen, waaronder Nederland, onthielden zich van een stem, zo meldt Middle East Eye. Dit leidde tot verontwaardiging bij politici en mensenrechtenorganisaties.
‘Dit kabinet ondermijnt de internationale rechtsorde door zich van stemming te onthouden’, schreef Kati Piri, parlementslid namens GroenLinks-PvdA op X. The Rights Forum noemt de onthouding van Nederland ‘lafjes’.
Erg verrassend is het niet dat Nederland zich onthoudt van stemmen. In oktober en ook in december stemde Nederland niet mee toen de Algemene Vergadering zich boog over de vraag of er een staakt-het-vuren moest komen.
Het staakt-het-vuren werd uiteindelijk met een meerderheid gesteund. Dit heeft echter niet geresulteerd in een gevechtspauze. Ook nu is de stemming van de Algemene Vergadering niet bindend. Het lijkt dan ook meer op een manier voor landen om zich te positioneren in het conflict.