16.3 C
Amsterdam

VN-experts roepen op tot vrijlaten Pakistaanse ex-premier

Lees meer

Een groep deskundigen van de Verenigde Naties verklaarde eergisteren dat de detentie van de voormalige Pakistaanse premier Imran Khan zowel willekeurig als in strijd met het internationaal recht is. Dit bericht Middle East Eye.

In januari werd Khan veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf wegens het vermeend lekken van staatsgeheimen. Deze straf werd opgeteld bij een gevangenisstraf van drie jaar, die hij sinds afgelopen augustus uitzat.

Gedurende de processen heeft Khan zijn onschuld volgehouden en gezegd dat de beschuldigingen politiek gemotiveerd waren. Khan is niet populair bij het leger die achter de schermen aan de touwtjes trekt. Khan onthulde een geheim diplomatiek bericht uit maart 2022, waaruit zou blijken dat Washington DC van hem af wilde als premier. Een maand later werd Khan door middel van een motie van wantrouwen afgezet als premier.

In juni dit jaar werd Khan in hoger beroep vrijgesproken van het lekken van staatsgeheimen. Hij blijft echter in de gevangenis vanwege een veroordeling, waarin een rechtbank oordeelde dat zijn huwelijk onwettig was.

Khan is opgesloten in de Adiala-gevangenis in de stad Rawalpindi. Hij zit in een hele kleine isoleercel, waarin normaal terdoodveroordeelden zitten. De VN-werkgroep vindt dat Khan moet worden vrijgelaten en financieel moet worden gecompenseerd voor zijn opsluiting.

Begin dit jaar vonden in Pakistan verkiezingen plaats. Khan kon zelf niet meedoen met zijn PTI-partij. Zijn partijgenoten wonnen als onafhankelijke kandidaten niettemin de meeste zetels. Dit betekende echter geen regeringsmacht. Zijn tegenstanders, de conservatieve Pakistan Muslim League-Nawaz (PML-N) en de seculiere Pakistan Peoples Party (PPP), hadden samen voldoende zetels om een coalitie te vormen.

Volgens de VN-werkgroep zijn PTI-leden tijdens de verkiezingscampagne opgepakt en gemarteld en hebben de tegenstanders van Khan de uitslag op grote schaal gemanipuleerd, waardoor er tientallen parlementszetels zouden zijn gestolen. De Pakistaanse kiescommissie ontkent echter dat er onregelmatigheden waren bij de verkiezingen.

- Advertentie -