De Veiligheidsraad heeft unaniem voor de verlenging van de VN-vredesmissie op Cyprus gestemd en wil dat de Grieken en Turken op het eiland stappen nemen voor ‘de-escalatie van spanningen’ rond de beveiligde bufferzone. Die kwam er nadat Turkije in 1974 het noordelijke deel van het eiland bezette, meldt Associated Press.
De twee kanten moeten volgens de Veiligheidsraad ook het ‘moment aangrijpen’ om onderhandelingen voor de beëindiging van het conflict nieuw leven in te blazen. VN-chef Antonio Guteress heeft daarvoor een nieuwe gezant voor Cyprus aangesteld.
Cyprus werd na de Turkse interventie in 1974, getriggerd door een coup die tot doel had het eiland te verenigen met Griekenland, in tweeën gesplitst. Het noorden werd door Turkije bezet en etnisch gezuiverd van Griekstalige Cyprioten. Het zuidelijke deel werd Grieks en is internationaal erkend.
Meerdere VN-rondes voor een vredesovereenkomst in een federale structuur hebben het niet gehaald.
Turkije en het bezette Noord-Cyprus (dat alleen door Turkije wordt erkend) streven steeds minder naar een vredesoplossing binnen een verenigde federale structuur. Daartegenover wordt een tweestatenoplossing geplaatst.
Op de regeringsgezinde Turkse nieuwssite Ensonhaber wordt de verlenging van de vredemissie van de VN bekritiseerd. Het zou een stap zijn die zonder ‘de instemming van de Turkse Cyprioten’ is genomen, aldus Ensonhaber.