Honderden Marokkanen hebben gisteren gedemonstreerd voor een gerechtsgebouw in Rabat, terwijl binnen de rechtszaak tegen Hajar Raissouni begon. Deze journaliste van de krant Akhbar al Yaoum wordt beschuldigd van abortus en seks voor het huwelijk, twee zaken die strafbaar zijn in Marokko.
Sommige Marokkanen denken dat de regering haar achter de tralies wil hebben vanwege kritische artikelen over persvrijheid en de burgerrechten in Marokko.
Zo schreef zij over de protesten in de Rif, waar drie jaar geleden mensen de straat opgingen voor een verbetering van de leefomstandigheden. Dit voorjaar publiceerde ze nog een serie interviews met de vader van Nasser Zefzafi, de inmiddels gevangengenomen leider van de Rif-protesten.
Amnesty International, Human Rights Watch en andere mensenrechtenorganisaties eisen dat Hajar Raissouni moet worden vrijgelaten. De aanklager reageerde in een statement dat haar detentie niets te maken heeft met haar werk als journalist.
Raissouni, die zegt religieus te zijn getrouwd maar niet voor de Marokkaanse wet, wordt aangeklaagd voor abortus en seks voor het huwelijk. Ze werd tien dagen geleden aangehouden na een bezoek in een gynaecologische kliniek. Er hangt haar twee jaar cel boven het hoofd.
Taoufik Bouachrine, de eigenaar van Raissouni’s krant Akhbar al Yaoum, werd in november tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan seksuele misdrijven op de redactie.
Akhbar al Yaoum wordt beschouwd als één van de weinige kranten die zich kritisch opstelt richting de Marokkaanse overheid. Ook is de krant gelieerd aan de islamistische beweging binnen Marokko.
Er gaan dan ook stemmen op dat de Marokkaanse overheid via het oppakken van Bouachrine en Raissouni de islamisten een loer wil draaien. De islamistische partij PJD won bij de laatste verkiezingen in 2016 en wordt sindsdien als een bedreiging gezien voor de relatief tolerante staatsislam die koning Mohammed VI voorstaat.
Dat Hajar Raissouni het nichtje is van geestelijke en PJD-ideoloog Ahmed Raissouni, speelt in deze theorie een belangrijke rol. Iemand uit zo’n vooraanstaande strenggelovige familie die zulk ‘onzedig gedrag’ tentoonspreidt – de overheid zou hiermee een vermeende hypocrisie willen blootleggen.