De Amerikaanse president Joe Biden steunt een onderzoek naar herstelbetalingen voor de slavernij, meldt het internationale persbureau Reuters.
Een woordvoerder van het Witte Huis zegt dat Biden ‘uitgebreide actie wil ondernemen om het systemische racisme dat vandaag de dag nog steeds bestaat aan te pakken’.
Een wetsvoorstel voor een studie naar ‘slavernij en discriminatie in de koloniën en de VS van 1619 tot heden’ en ‘passende oplossingen’ dat al dertig jaar geleden werd ingediend, werd gisteren voor het eerst door een subcommissie in het Congres besproken.
De voorzitter van die commissie zegt dat de tijd nu rijp is, vanwege de oprukkende Black Lives Matter-beweging en omdat Afro-Amerikanen onevenredig zwaar worden getroffen door corona.
Vorig jaar zei Biden in the Washington Post dat ‘we moeten erkennen dat de Amerikaanse droom niet kan worden verwezenlijkt zonder de erfzonde van de slavernij en de eeuwenlange campagne van geweld, angst en trauma’s die zwarte mensen in dit land hebben moeten doorstaan aan de kaak te stellen’.
In het verleden hebben de Verenigde Staten onder meer herstelbetalingen uitgekeerd aan Japanse Amerikanen die tijdens de Tweede Wereldoorlog waren geïnterneerd in kampen, omdat ze na Pearl Harbor ten onrechte als (potentiële) landverraders werden beschouwd.
Voorstanders van herstelbetalingen voor slavernij vinden dat de onbetaalde arbeid van zwarte mensen tot 1865 gecompenseerd moet worden, evenals de honderd jaar raciale segregatie die daarop volgde.
Toch omhelst Biden tot nu toe niet openlijk het idee van herstelbetalingen aan de nakomelingen van tot slaaf gemaakten. Dit zou de federale overheid naar schatting duizenden miljarden dollars zal kosten.