3.2 C
Amsterdam

VVD-achterban positiever over spreidingswet

Lees meer

Uit een opiniepeiling van EenVandaag blijkt dat de VVD-achterban positiever is over de zogenoemde spreidingswet dan in oktober: 57 procent steunt de wet nu, in vergelijking met 47 procent toen.

EenVandaag deed een opinieonderzoek onder achtentwintigduizend respondenten, waaronder ook veel VVD-stemmers. De VVD-fractie in de Eerste Kamer is net als de fracties PVV en BBB tegen de spreidingswet, maar de achterban van de VVD is aan het schuiven. De meerderheid van de VVD-stemmers vindt nu dat de wet ‘noodzakelijk’ is, tegen 47 procent in oktober 2023.

Een van de respondenten verwoordt zijn stellingname als volgt: ‘Er moet nog steeds iets worden gedaan aan de instroom, maar tot die tijd kun je de mensen in Ter Apel, zowel in het asielzoekerscentrum als in de gemeente, niet de dupe laten zijn van het wanbeleid van de landelijke overheid.’

PVV en BBB zijn felle tegenstanders van de spreidingswet, die zij een dwangwet noemen. De landelijke overheid mag gemeenten niet dwingen asielzoekers op te nemen, vinden zij. Een op de drie gemeenten in Nederland vangt al jaren geen asielzoekers op, blijkt uit een onderzoek van RTV Noord.

De spreidingswet is inmiddels goedgekeurd door de Tweede Kamer, maar moet nog langs de Eerste Kamer voordat de wet daadwerkelijk een wet wordt. Het wordt heel spannend, zegt demissionair staatssecretaris van Migratie en Asiel Eric van der Burg. De Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66, roepen op X hun medeliberalen van de VVD op voor de wet te stemmen. ‘Echte liberalen durven voorop te lopen en nemen verantwoordelijkheid, ook als het moeilijk wordt.’

Als de wet wordt aangenomen treedt die later dit jaar in werking.

- Advertentie -