4.6 C
Amsterdam

VVD bevindt zich in ‘boiling frog’ dynamiek, volgens kritische leden

Lees meer

Twintig progressieve VVD’ers, waaronder het Rotterdamse raadslid Erik Verweij en oud-Kamerlid Pim van Strien, zijn een petitie gestart tegen de PVV. Inmiddels hebben 560 VVD’ers de petitie ondertekend. Dit bericht de NRC.

Volgens de progressieve VVD’ers, die hun platform ‘De Liberale VVD’ noemen, is de partij door met de PVV in zee te gaan in een lastig parket beland. Ze spreken over een ‘boiling frog dynamiek’ waarin de liberale partij nooit terecht had mogen komen. Boiling frog is een uitdrukking die verwijst naar een langzame dood, waarbij het slachtoffer zelf niet bewust is van het proces.

‘We tolereren schadelijke situaties veel te lang en we verliezen de kracht om daar nog uit te komen. Wij als VVD-ers maken deze coalitie, deze keuzes en dit gedrag mogelijk. Wij dragen hiervoor collectief verantwoordelijkheid, maar ook individueel. Het is nu ook onze verantwoordelijkheid niet langer weg te kijken, ons uit te spreken en grenzen te stellen.’

De komende maanden werkt de coalitie aan een akkoord. De progressieve VVD’ers willen dat de VVD toeziet dat in deze afspraken de ‘bestuurlijke morele ondergrenzen’ worden bewaakt.

Het platform wil daarnaast in gesprek met de partijtop en kondigt aan op het congres van september te zullen debatteren over de samenwerking met de PVV en waar voor de VVD precies de grenzen liggen.

De Liberale VVD is niet de eerste politieke pressiegroep in de VVD. Begin jaren zestig bestond binnen de VVD het Liberaal Democratisch Centrum (LDC), dat was opgericht door oud-leden van de liberale jongerenorganisatie JOVD en VVD-leden rond het tijdschrift Liberaal Reveil, met als doel de partij progressiever te maken. Dit mislukte. Enkele LDC’ers, waaronder vicevoorzitter Pieter Fetter, waren vervolgens betrokken bij de oprichting van D’66 in 1966.

In december 2019 werd de pressiegroep Klassiek Liberaal opgericht, die wil dat de VVD een conservatievere richting inslaat die het ‘klassiek liberaal’ noemt. Volgens critici is Klassiek Liberaal helemaal niet liberaal.

Vorige maand kreeg het platform van de JOVD de ‘Liberale Aanmoedigingsprijs’. Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt aan een persoon of organisatie die volgens de JOVD van het liberale pad is afgedwaald. In 2008 ging de prijs naar niemand minder dan Geert Wilders. Volgens toenmalig JOVD-voorzitter Jeroen Diepemaat was Wilders ooit een politiek en liberaal talent, maar was hij sinds zijn vertrek bij de VVD het liberale spoor bijster geraakt. Wilders, die op dat moment in Israël was, wilde de award echter niet in ontvangst nemen. ‘Laat ze maar brallen, bier drinken en sigaren roken zonder mij.’

- Advertentie -