16.9 C
Amsterdam

Dilan Yesilgöz ziet antisemitisme in watermeloen

Lees meer

Een solidariteitsbetuiging van de Partij voor de Dieren aan het Palestijnse volk wordt door VVD’ers, zoals Dilan Yesilgöz en Ulysse Elian, gezien als steun aan Hamas en daarom als antisemitisch. Aanleiding is een foto van watermeloenen die partijleider Esther Ouwehand gister voorafgaand aan de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) deelde.

‘De Partij voor de Dieren is klaar voor het APB-debat en deelt meteen uit’, schrijft Ouwehand bij de foto. In de Tweede Kamer beschuldigt Dilan Yesilgöz haar vervolgens van antisemitisme. ‘Het lijkt onschuldig, de Partij voor de Dieren deelt een plaatje met watermeloenen, maar je weet dat dit symbool staat voor steun aan Hamas’, stelt Yesilgöz, die eraan toevoegt: ‘Ik hoop dat het kabinet de aanpak van Jodenhaat serieus neemt.’

Ook VVD’er Ulysse Elian uit soortgelijke kritiek.

Ouwehand verwerpt in de Kamer de beschuldigingen fel en verwijt Yesilgöz het debat opzettelijk te verstoren. ‘De watermeloen staat symbool voor de Palestijnse vlag en toont solidariteit met de Palestijnse bevolking, die niet alleen onderdrukt wordt door Israël, maar zeer waarschijnlijk ook slachtoffer is van genocide in Gaza’, reageert Ouwehand, waarbij ze zich expliciet distantieert van Hamas, die ze een ‘terroristische organisatie’ noemt.

Ouwehand krijg5 veel steun op sociale media, onder meer van journalist Brenda Stoter Boscolo. ‘De watermeloen is geen symbool van steun aan Hamas’, legt Stoter Boscolo uit. ‘Het staat voor solidariteit met de Palestijnen en wordt sinds 1967 gebruikt, toen de Palestijnse vlag verboden was in de bezette gebieden. Het heeft dezelfde kleuren als de vlag.’

Voormalig Bij1-leider Sylvana Simons uit hardere kritiek op Yesilgöz. ‘Elke keer als je denkt dat ze niet dieper kan zinken, bewijst ze het tegendeel. Liegen, jij-bakken en nog meer liegen. Meer zit er niet in’, aldus Simons op X.

- Advertentie -