6.7 C
Amsterdam

Waarom Marvin Hokstam geen Keti Koti vierde

Lees meer

Marvin Hokstam, hoofdredacteur van Afro Magazine, doet niet mee aan de Keti Koti-viering, schrijft hij in een opiniestuk. ‘Als ik wat vier, dan zijn het de helden die streden dat de ketenen gebroken moesten worden. En die vier ik elke dag!’

De grote held van Hokstam is Broos (1821-1880), de enige vrijheidsstrijder van wie een foto is gemaakt. De foto in kwestie dateert van 1862, een jaar voor de afschaffing van de slavernij in Suriname, toen Broos op uitnodiging van de Nederlandse gouverneur naar Paramaribo ging om een vredesverdrag te sluiten. Broos was de leider van de Baka Busi Suma (Mensen van Achter het Bos), een marrongemeenschap in het bos aan de Surnaukreek. Vanuit dit kamp vochten zij tegen de overheersing van de kolonisator en vielen ze plantages aan om slaven te bevrijden.

Broos, rond 1870.

Hokstam kwam er 15 jaar geleden achter dat hij een afstammeling is van Broos. Zijn oma Bertha was de achterkleindochter van de verzetsstrijder.

In Surinaamse schoolboeken leer je wel over Boni en andere vrijheidsstrijders die werden gedood door de Nederlanders. Dit is problematisch, vindt Hokstam, want ‘wanneer al jouw helden werden gedood, is strijden tegen de onderdrukker toch nutteloos?’

Sinds hij weet dat hij afstamt van Broos zet Hokstam zich voor diens erfenis in. Niet alleen heeft hij zijn Broos Institute voor afrocentristisch onderwijs vernoemd naar de Surinaamse verzetsstrijder, maar ook schonk hij het Assin Manso openluchtmuseum in Ghana een kopie van Broos’ portret. Hij hangt nu tussen andere zwarte helden, zoals Marcus Garvey, Malcolm X en Martin Luther King.

- Advertentie -