Steeds meer Vietnamezen steken over naar Engeland. In de eerste helft van 2024 waren het er ruim 2200, ondanks de groeiende economie van Vietnam. De BBC zocht uit waarom.
Phuong, een schuilnaam, is een van de vele Vietnamezen die de gevaarlijke boottocht naar Engeland waagden. Ze leefde meer dan twee maanden in Frankrijk in zelfgemaakte tenten.
Haar zus, die in Londen woont, herinnert zich haar wanhopige telefoontjes. ‘Ze werd verscheurd tussen angst en een drang om almaar door te gaan.’ Dit kwam mede doordat ze zeker 25.000 Britse pond had geleend om deze reis te maken. ‘Terugkeren was geen optie meer voor haar’, aldus de zus tegen de BBC.
Vandaag de dag leeft Phuong met haar zuster in Londen, zonder papieren.
Vietnamezen staan bovenaan de lijst van nationaliteiten die de gevaarlijke oversteek maken naar Engeland. Ze worden zelfs vaker genoemd dan mensen uit landen zoals Afghanistan en Iran, waar mensenrechtenschendingen aan de orde van de dag zijn.
De BBC meldt dat er mensensmokkelaars uit Vietnam actief zijn. Veel mensen die de reis maken, eindigen in Engeland in situaties van mensenhandel of raken betrokken bij drugskartels.
De exodus uit Vietnam lijkt onlogisch, omdat Vietnam economisch hard groeit en al een ‘mini-China’ wordt genoemd. Wat drijft Vietnamezen om toch weg te trekken?
Het land is een communistische eenpartijdictatuur en staat daarom onderaan mensenrechtenlijstjes. Politieke oppositie is verboden, en de weinige dissidenten belanden voor de rest van hun leven in een cel. Toch is dit niet de belangrijkste reden waarom Vietnamezen vertrekken.
De vlucht heeft vooral te maken met ‘relatieve armoede’. De economische groei van het land is in vergelijking met buurlanden als Thailand verwaarloosbaar. Het zijn vooral grote families met bedrijven die profiteren van de economische groei, waardoor er weinig overblijft voor het Vietnam dat achterblijft.
‘Het is alsof er twee Vietnams tegelijk bestaan’, schrijft de BBC. Aan de ene kant een Vietnam dat meegroeit en profiteert, en aan de andere kant een duister Vietnam waar de klappen vallen en waar velen, zoals Phuong, migreren voor een betere toekomst.