Het beroemde boek Wij slaven van Suriname van vrijheidsstrijder Anton de Kom is gratis verkrijgbaar in de bibliotheken van Amsterdam, meldt stadszender AT5.
Het boek, dat in 1934 werd geschreven, beschrijft de penibele situatie van Surinamers onder Nederlandse heerschappij. De slavernij was toen al afgeschaft, maar Suriname bleef een kolonie van Nederland met stelselmatige onderdrukking van de Surinaamse bevolkingsgroepen.
Lange tijd was er in Nederland weinig bekend over Anton de Kom. Mede door de inzet van activist Mitchell Esajas van The Black Archives is daar verandering in gekomen. In de Bijlmer staat sinds 2006 een monument ter nagedachtenis aan De Kom.
‘Ik heb over het boek gehoord en weet een beetje wat over Anton de Kom. Onze voorouders zijn zeer waarschijnlijk ook slaven geweest en ik wil weten wat de inhoud van het boek is’, vertelt een jongeman aan AT5.
Het initiatief van de stichting Anton de Kom is genomen in samenwerking met de gemeente Amsterdam. Schrijver Carl Haarnack, voorzitter van de stichting, is er erg blij mee. ‘Het allerbelangrijkste is, denk ik, de algemene boodschap dat mensen zich realiseren dat de strijd die De Kom voerde tegen het kolonialisme hand in hand gaat met de strijd die hij tegen het fascisme en de bezetter heeft gevoerd’, aldus Haarnack.
Anton de Kom werd tijdens de Tweede Wereldoorlog als verzetsstrijder weggevoerd naar een Duits concentratiekamp, waar hij op 24 april 1945 stierf.