De PVV heeft een grote overwinning behaald in de Tweede Kamer, mede door een kapitale blunder van linkse Kamerleden. Door hun afwezigheid tijdens Keti Koti kon de partij profiteren van de stemming over ingrijpende wijzigingen in het asiel- en woonbeleid. Het ‘strengste asielbeleid ooit’ komt daarmee een stap dichterbij.
Een meerderheid van 94 en 95 Kamerleden stemde in met de wetsvoorstellen, die onder meer een zogenoemd tweestatusstelsel invoeren. De voorstellen waren nog afkomstig van voormalig PVV-minister Marjolein Faber. Tegen stemden 56 en 55 Kamerleden, meldt de NOS.
Het is nog niet zeker of de wetten daadwerkelijk in werking treden, omdat ze ook door de Eerste Kamer moeten. En dat kan pas na het zomerreces. De PVV sluit het politieke seizoen zodoende wel af met een opsteker, die tijdens de verkiezingscampagne ongetwijfeld uitgebuit zal worden.
Maar er zijn ook kritische geluiden. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten denkt dat de wetten ‘juridisch onhoudbaar’ zijn voor de Eerste Kamer. Het CDA is in ieder geval tegen de Asielnoodmaatregelenwet in de huidige vorm, vanwege de toevoeging van strafbaarstelling van illegaliteit. De partij heeft geen principieel bezwaar tegen de invoering van het tweestatusstelsel, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen vluchtelingen die bescherming nodig hebben vanwege hun etniciteit, religie of seksuele geaardheid, en oorlogsvluchtelingen die minder rechten hebben.
Over de strafbaarstelling van hulp aan illegalen waren twijfels bij NSC en SGP, maar zij stemden toch in na wat sussende toezeggingen van VVD-minister David van Weel. Hij beloofde dat het advies van de Raad van State hierover alsnog besproken zal worden in de Kamer. Maar of daarmee de strafbaarstelling van hulp ongedaan kan worden gemaakt, is niet te zeggen. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat, zo bleek vannacht.
Theoloog Stefan Paas reageert geschokt en uit zijn zorgen op LinkedIn. ‘Kan de Tweede Kamer later besluiten een amendement uit een reeds aangenomen wetsvoorstel te halen? En als dat niet gebeurt? Betekent dit dat SGP en NSC dus gewoon vóór het strafbaar stellen van soep uitdelen aan ongedocumenteerden hebben gestemd? Heel benieuwd of staatsrechtdeskundigen hier kaas van kunnen maken,’ schrijft hij.
Daar bleef het niet bij. In dezelfde nacht pakte een meerderheid in de Tweede Kamer ook de voorrang van statushouders bij toewijzing van sociale huurwoningen af. Een diepgekoesterde wens van de PVV, die via een amendement geregeld heeft dat gemeenten geen urgentieverklaringen meer mogen afgeven aan statushouders. Daarmee heeft de partij, vlak voor het zomerreces, haar ‘eigen volk eerst’-principe weten te realiseren. Achteraan aansluiten is het nieuwe normaal voor vluchtelingen, met wachttijden die kunnen oplopen tot 15 jaar of langer.