12 C
Amsterdam

Wilders: ‘Syriërs moeten terug naar Syrië’

Lees meer

De leider van de grootste partij van Nederland, Geert Wilders, pleit op zijn X-account voor het terugsturen van Syriërs naar Syrië.

Volgens Wilders zou gedwongen uitzetting ‘kabinetsbeleid’ moeten worden, maar hij benadrukt dat dit alleen geldt voor Syriërs zonder permanente verblijfsvergunning. Ook nieuwe asielzoekers moeten volgens hem worden geweigerd.

De meeste Syriërs in Nederland hebben vanwege de oorlog in hun land recht op asiel. Het terugsturen van erkende vluchtelingen is een flagrante schending van mensenrechten en internationale verdragen. Desondanks wil de PVV het deporteren van Syriërs ‘het grote thema’ maken rond Prinsjesdag, zo meldt Trouw.

Mensenrechtenorganisaties zoals Human Rights Watch waarschuwen al jaren dat terugkeer naar Syrië voor Syriërs nog steeds zeer onveilig is. Volgens de VN worden Syriërs die terugkeren, gedwongen of vrijwillig, regelmatig het slachtoffer van mensenrechtenschendingen.

In Turkije, waar xenofobe politici vergelijkbare plannen hebben, wil slechts 2,1 procent van de Syriërs daadwerkelijk terugkeren, ondanks de discriminatie die ze ondervinden. De afgelopen jaren zijn Syrische vluchtelingen in Turkije tot zondebok gemaakt voor de economische problemen van het land.

Lees ook:

Wat zijn de euro’s waard voor Syriërs in Libanon?

- Advertentie -