15.8 C
Amsterdam

Zeven Turkse staatsburgers ontvoerd in Kenia, mogelijk door Turkse veiligheidsdiensten

Lees meer

In Kenia zijn zeven Turkse staatsburgers die onder VN-bescherming stonden en worden geassocieerd met de Gülenbeweging ontvoerd, mogelijk door de Turkse geheime dienst. Zo meldt de nieuwssite Turkish Minute.

Van de vrouw en kinderen van één van de ontvoerden is bij de redactie bekend dat zij in Nederland verblijven en statushouders zijn. Ze hadden in januari voor de ontvoerde man gezinshereniging aangevraagd.

De ontvoeringsoperatie tegen de Turkse staatsburgers vond op hetzelfde moment op vier verschillende plekken plaats. Het gaat om de Turken Mustafa Genç en zijn zoon Abdullah Genç, Hüseyin Yeşilsu, Necdet Seyitoğlu, Öztürk Uzun, Alparslan Taşçı en zijn vrouw Saadet Taşçi.

Saadet Tasci is later door de kidnappers vrijgelaten (naast Abdullah Genç en Necdet Seyitoglu), maar haar man zit nog vast. Op sociale media is een filmpje van haar gepubliceerd, waarin ze zichtbaar aangedaan om de vrijlating van haar man en zijn vrienden vraagt van de Keniaanse overheid.

‘We zijn door gemaskerde mannen met kalashnikovs ontvoerd, toen we onze rijbewijs wilden halen uit een officiële instelling’, zegt ze en vervolgt, ‘Bijna alles werd van ons afgepakt. We werden een uur lang in een jeep onder dwang vervoerd.’

Daarna werd ze gescheiden van haar man en in een andere auto gestopt. Tasci maakt zich zorgen om de veiligheid van haar man en eist van de Keniaanse autoriteiten zo snel mogelijk iedereen weer in veiligheid te brengen.

De Turkse staat vervolgt sinds de mislukte couppoging in 2016 de Gülenbeweging, die het categoraal aanwijst als verantwoordelijk voor de poging tot omverwerping van de regering. Alle leden worden tot ‘terrorist’ bestempeld en als zodanig vervolgd. Duizenden hebben hun baan verloren of zitten, vaak zonder enig vorm van bewijs, levenslange gevangenisstraffen uit.

- Advertentie -