7.8 C
Amsterdam

Den Haag vindt handel met Iran belangrijker dan de mensen die er lijden

Atti Bahadori
Atti Bahadori
Schrijver. Maatschappelijk werker.
Farshid Mehdi
Farshid Mehdi
TV-maker. Evangelist.

Lees meer

Iraanse Nederlanders hebben op 25 november 2020 en 11 maart van dit jaar met het ministerie van Buitenlandse Zaken gesproken over de voortdurende en systematische mensenrechtenschendingen in Iran. Deze gesprekken zijn uitgelopen op een grote teleurstelling, omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken niet van plan is om zijn koers te wijzigen. Mondeling hebben de ambtenaren duidelijk gemaakt dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken de handel met Iran zelfs wil uitbreiden.

Wij roepen premier Rutte op om nu te stoppen met dit racistische beleid, dat handel stelt boven mensenlevens.

Een kleine delegatie van Nederlandse Iraniërs heeft twee gesprekken gevoerd met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Die heeft ambtenaren gewezen op de mensenrechtenschendingen in Iran. Bekende mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty en Human Rights Watch melden regelmatig en in hun jaarverslagen hoe vrouwen en minderheden verdrukt worden, hoe leden van de oppositie in de gevangenis wordt opgesloten, worden gefolterd en/of vermoord, en hoe de bevolking lijdt onder dit totalitaire regime waar alle fundamentele vrijheden ontbreken.

In de gesprekken werd duidelijk dat het ministerie van Buitenlandse Zaken van deze feiten op de hoogte is. Maar het ministerie heeft duidelijk gemaakt dat het inzet op het hervatten en uitbreiden van de handel met Iran.

Buitenlandse Zaken redeneert dat als de mensenrechten toch niet verbeteren, er evengoed handel met een land gedreven kan worden. Het ministerie is er in de gesprekken meerdere malen op gewezen dat een geldstroom het regime versterkt. Dit is niet tegengesproken. Door Buitenlandse Zaken werd gesteld dat Iran beïnvloed kan worden door de handel, maar het heeft geen enkele voorbeeld kunnen geven van een land waarin door handel de mensenrechten zijn verbeterd.

Het vreemde van de redenering ‘handel is goed voor mensenrechten’ is dat deze niet wordt toegepast op Syrië en Noord-Korea. Ook tegen Myanmar is jarenlang een boycot geweest. Er zijn nu boycots tegen Rusland. Waarom wil Buitenlandse Zaken dan uitgerekend de handel met Iran uitbreiden? Wat is het verschil tussen de aanpak van mensenrechten in Syrië en die in Iran?

Blanke aandeelhouders zijn wat BuZa betreft duidelijk belangrijker dan Iraniërs, die nu eenmaal geen blanke Europeanen zijn

Buitenlandse Zaken moet bekend zijn met het feit dat het Iraanse regime juist het Syrische regime overeind houdt, en dit samen met Rusland doet. Uitbreiding van de handel met Iran is daarom een uitermate vreemde koers en discriminerend, omdat het onderscheid maakt in mensenrechten tussen Iraniërs en Syriërs.

Het feit dat BuZa handel belangrijker vindt dan mensenrechten is daarnaast racistisch. In feite wordt gezegd dat de winst van bedrijven in Nederland belangrijker is dan de mensenlevens van Iraniërs. Blanke aandeelhouders zijn wat BuZa betreft duidelijk belangrijker dan Iraniërs, die nu eenmaal geen blanke Europeanen zijn.

Veel politieke partijen willen dat bedrijven stoppen met foute productiemethoden die de mensenrechten met voeten treden. Wij roepen ertoe op dat dezelfde redenering ook wordt toegepast door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken: geen handel stimuleren met een land dat systematisch de mensenrechten schendt.

Wij, als Iraanse Nederlanders, roepen premier Rutte en zijn kabinet op om te stoppen met dit racistische beleid als het gaat om Iran.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -