0.2 C
Amsterdam

Libië vraagt om hulp na verwoestende storm Daniël

Yvonne Snitjer
Yvonne Snitjer
Diversiteitspecialist gericht op mens en cultuur

Lees meer

De storm Daniël heeft Libië zwaar getroffen. Steden zijn onbereikbaar geworden, de stad Derna lijkt grotendeels weggevaagd. De Libische bevolking heeft dringend hulp nodig, schrijft Yvonne Snitjer.

De afgelopen dagen heeft de storm Daniël na Griekenland met name Libië extreem geraakt. Waar berichten eerder aangaven dat Tripoli en Misrata te maken hadden met overstromingen, dat gebeurt wel vaker, blijft het stil nadat de orkaan Daniël Oost-Libië heeft bereikt. In de loop van de zondag komen de eerste berichten. Terwijl de situatie in de stad Benghazi ogenschijnlijk nog kalm is, op enkele omgewaaide bomen en abri’s na, komen er ook berichten uit Ajdabiya en Al Marj. Steden aan weerszijden van Benghazi, waar te zien is dat niet de wind het grootste gevaar is maar het water. Het is alsof Daniël de Middellandse Zee heeft leeg getrokken en boven Libië heeft losgelaten. Straten, velden en huizen, ze staan allemaal onder water. Ook het elektriciteitsgebouw van Al Marj, waardoor de stad zonder stroom zit.

Waar de media normaal spreken over een verdeeld Libië, blijkt nu opnieuw dat het land nog steeds één is. De Libische overheid (GNU), die erkend wordt door de Verenigde Naties, heeft het gebied als rampgebied aangewezen. In de nacht van 11 september zijn de eerste hulpverleners vanuit het westen van Libië naar het oosten gereden, met later aansluitend enorme konvooien met hulpmiddelen om wegen, huizen en meer te herstellen.

Wegen, maar ook vele wooncomplexen zijn compleet verdwenen

Terwijl dat alles onderweg is, komen de eerste berichten over de stad Derna binnen. In de fatale nacht zijn twee dammen gebroken en drie bruggen, die de stad beschermen en verbinden met de rest van het land, vernield. Alleen één weg lijkt nog aanwezig, maar die oogt zeer fragiel en kan mogelijk elk moment verdwijnen. Eerste beelden tonen aan dat de stad in het centrum is geraakt en voor een groot deel is weggevaagd en in de zee is verdwenen. Wegen, maar ook vele wooncomplexen zijn compleet verdwenen. Het enige dat rest is een enorme gapende gleuf vanaf de bergen naar de zee. Hoeveel mensen zijn verdwenen is nog onduidelijk, maar het lijkt om meer dan honderden te gaan.

Vanuit het hele land worden hulpacties opgezet. Gemeenten roepen hun inwoners op materiaal, menskracht en geld te doneren. In het oosten van het land zijn de hulpverleners op zoek naar de vermisten. Ook bergen ze de eerste doden en trachten ze de huizen te versterken en wegen te repareren en schoon te maken. Heel veel meer is nodig. Maar omdat veel wegen zijn verdwenen, moet de hulp via de lucht komen. Libië kan het niet alleen en heeft daarom dringend om internationale hulp gevraagd.

Waar internationale organisatie en ambassades vaak het excuus gebruiken dat het mogelijk teveel risico’s bij zich draagt om iets te doen in Libië, gaat deze vlieger nu zeker niet op. Libië kent op dit moment maar één doel: de mensen in het oosten van Libië helpen, zeker in Derna, dat het hardst getroffen te zijn lijkt.

De ramp is immens en verschrikkelijk, maar lijkt ook zalvend te zijn. Laat de breuk in Derna de mensen in Libië verbinden.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -