4.4 C
Amsterdam

Na aanslag in Zweden groeit kritiek op berichtgeving: waarom geen terroristisch motief?

Lees meer

Nederlanders van kleur zetten vraagtekens bij de berichtgeving over de aanslag in Örebro. Bij de aanval kwamen elf mensen om op een school waar veel migranten de taal leerden. De 35-jarige dader, Rickard Andersson, zou tijdens de aanval hebben geroepen: ‘Ga weg uit Europa’.

Ook vinden critici de stilte bij extreemrechtse partijen verdacht. ‘Waarom is het nu stil bij meneer Wilders? Niets te zien op X… volledige stilte’, schrijft Anis Jadib op LinkedIn. Hij deelt een filmpje waarin hij zich afvraagt of ‘witte mensen’ geen ‘terroristen’ kunnen zijn.

Bij een snelle rondgang langs Nederlandse media valt op: ‘Het Zweedse Örebro is in shock na de schietpartij op een school voor volwassenen waarbij dinsdag elf mensen omkwamen’, schrijft Reformatorisch Dagblad. ‘Einzelgänger en kluizenaar: eerste details over dader van schietpartij Zweden’, kopt het Algemeen Dagblad. De Telegraaf schrijft: ‘Dader van Zweedse schoolmoordpartij was werkloze kluizenaar met sociale problemen: Als kind was hij anders’.

Bij internationale westerse media zoals BBC, CNN en Sky News zijn de termen die gebruikt worden niet veel anders. Het gaat om een ‘schietpartij’, gepleegd door een ‘eenling’ die problemen zou hebben. Geen van deze media spreekt over een ‘terrorist’ of noemt de etnische achtergrond van de Zweed.

Eerder deze week vermeldde Trouw wél de nationaliteit van een verwarde man die een 11-jarig meisje in Nieuwegein neerstak. PVV-leider Wilders greep die moord toen zelfs aan om Syriërs te deporteren, omdat hij ten onrechte dacht dat de dader een Syriër was.

Selectieve waarneming komt vaker voor aan de extreemrechtse kant van het politieke spectrum. Na de aanslag in Maagdenburg zei Elon Musk dat alleen de Alternative für Deutschland (AfD) Duitsland nog kon redden, terwijl de dader een fan van Geert Wilders bleek te zijn.

Jadib is er klaar mee. ‘Stop de dubbele moraal en standaard in de media’, sluit hij zijn bericht af.

Volgens de journalisten Mounir Samuel en Tim Hofman schuilt er in deze dubbele moraal een groter gevaar voor Nederland, dat volgens hen veel extreemrechtser is dan ‘we doorhebben’. In een kritische video waarschuwen ze hiervoor, omdat ze vinden dat linkse partijen hier te weinig tegenwicht aan bieden. ‘Bijna alle partijen zijn flink naar rechts opgeschoven’, merkt Samuel op.

De maatschappij zou op basis van afkomst en dubbele nationaliteit verdeeld raken tussen ‘echte Nederlanders’ en buitenlanders. ‘Extreemrechts werkt aan een systeem waarin Nederlanders met een migratieachtergrond anders worden gemonitord, zwaarder worden bestraft en sneller van terrorisme worden verdacht. Zo kunnen ze het paspoort afpakken en hen dan feitelijk deporteren’, stelt Samuel.

Hij zegt tegen Hofman dat een witte Nederlander dit probleem kan zien, maar dat hij het als Nederlander van kleur echt ‘voelt’. ‘Uiteindelijk is het de Nederlandse democratie die ten onder gaat. Kortom, we hebben een probleem’, concluderen ze beiden. Binnenkort komen ze met nog twee filmpjes over de extreemrechtse dreiging in Nederland.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -