Volgens een vertrouwelijke nota van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) is er een mogelijk verband tussen de ‘antiwesterse retoriek’ van de Turkse president Erdogan en de terroristische aanslag in Utrecht door Gökmen T. in 2019. Dit schrijft HP/de Tijd, dat de nota in handen kreeg.
Volgens de interne nota voert Erdogan een bewuste islamiseringsstrategie uit, waarbij ook salafistische en jihadistische organisaties worden gesteund. Een deel van de Turks-Nederlandse gemeenschap is gevoelig voor beïnvloeding uit Turkije en steunt Erdogan en zijn AKP, aldus de nota.
De nota stelt ook dat salafistische organisaties in Turkije sterke banden onderhouden met Turkse organisaties in Nederland en dat vooral Turks-Nederlandse jongerenorganisaties zich de afgelopen tijd meer met salafisme zijn gaan bezighouden, wat kan leiden tot radicalisering. Op Facebookpagina’s gericht op Nederlandse jongeren worden berichten van Turkse jihadistische organisaties geplaatst, waarin gedode jihadisten als ‘martelaars’ worden verheerlijkt.
De NCTV signaleert daarnaast een mogelijk verband tussen Erdogans ‘antiwesterse retoriek’ en de aanslag in Utrecht van 18 maart 2019, waarbij vier doden vielen.
De extreemrechtse aanslag in Christchurch in Nieuw Zeeland op moslims werd door Erdogan ‘in een context van oorlog tussen moslims en christenen’ geplaatst. De aanslag van Gökmen T. vond een dag na Erdogans mediaoptreden plaats, noteert de NCTV. Net als de extreemrechtse Christchurch-terrorist Brenton Tarrant zette Gökmen T. teksten op zijn wapens.
Binnen de NCTV is deze passage omstreden, meldt HP/de Tijd, omdat het verband tussen Erdogan en de terroristische aanslag in Utrecht niet aantoonbaar is. Tegelijkertijd zal het opschrijven ervan schade toebrengen aan de relatie met president Erdogan, zo wordt gevreesd.
Het NCTV-stuk is nog geen officiële nota. ‘De NCTV betreurt het dat een versie die nog niet analytisch voldragen is, al publiek is geworden’, zegt de nationaal coordinator in een reactie op de publicatie van HP/de Tijd.
Nu u hier toch bent...
Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.
Vertel mij meer!