2.7 C
Amsterdam

Nederlandse moskeeën en islamitische, Turkse en Syrische organisaties starten noodhulp

Ewout Klei
Ewout Klei
Journalist gespecialiseerd in politiek en geschiedenis.

Lees meer

In Nederland zijn diverse hulpacties gestart, om de slachtoffers van de verschrikkelijke aardbeving in Zuid-Turkije en Noord-Syrië te helpen. De meeste richten zich op Turkije, maar er zijn ook enkele organisaties die juist Syriërs te hulp schieten.

Zo zet de Turkse moskee in Harderwijk een actie op touw om de slachtoffers van kleding te voorzien – broodnodig vanwege het winterse weer daar. Ook organiseren onder meer de Turks-Islamitische Culture Stichting (TICS) in Den Haag, de Ulu-moskee in Utrecht en de Sultan Ahmet-moskee in Zaandam hulpinitiatieven. De Haagse burgemeester Jan van Zanen bezocht dinsdag de TICS om ‘polshoogte’ te nemen van de inzamelingsactie.

Ali Basburg van de Zaanse moskee kondigde gisteren aan dat vandaag een auto uit Zaandam naar Turkije zal rijden, vol hulpgoederen. ‘Tot 8:30 vanavond kun je je ongebruikte spullen binnenbrengen. Neem eventueel dringend je dikke trui, jassen en schoenen mee. Geen hulp is te klein. Moge God alvast tevreden zijn met jullie.’

De Schlomo Foundation Netherlands, een stichting van de Syriac (Syrisch-Orthodoxe) gemeenschap in Nederland, startte maandag direct met een geldinzameling voor noodhulp aan Noord-Syrië. De Aramese gemeenschap startte maandag meteen een hulpactie voor Aramese christenen in het getroffen gebied opgezet, vertelt Johny Messo, president van de World Council of Arameans.

De stichting Koerdische Rode Halve Maan Nederland (KRHM) is eveneens begonnen met een noodhulpactie. De Turkse overheid zou hulp aan Koerden geen prioriteit geven, stelt de Koerdisch-Nederlandse activist Arzu Aslan. Daarnaast is ook Transform Iran, een christelijke organisatie die zich inzet voor de 70.000 Iraanse vluchtelingen in Turkije, een actie begonnen.

Ook landelijke islamitische organisaties zijn hulpacties gestart voor de slachtoffers Turkije en Syrië, waaronder Islamic Relief Nederland, Hasene (dat uitgaat van Milli Görüs) en de Islamitische Stichting Nederland (verbonden aan Diyanet, het Turkse overheidsorgaan voor Godsdienstzaken). De teller bij die laatste actie stond dinsdag rond het middaguur op 851.000 euro.

Gisteravond kwamen tientallen Turks-Nederlandse organisaties bijeen om de hulp te coördineren, vertelde Mustafa Ayrinci, voorzitter van de Turkse Arbeidersvereniging in Nederland (HTIB) aan het Reformatorisch Dagblad. Ze hebben onder meer een rekeningnummer geopend en gaan vrachtwagens met hulpgoederen sturen naar het getroffen gebied. De organisaties willen ook samenwerken met algemene hulporganisaties, waaronder het Rode Kruis, om te vragen hoe ze slachtoffers nog meer helpen kunnen.

Ook Nederlandse NGO’s hebben noodhulpacties opgezet. De samenwerkende hulporganisaties van Giro555 zijn nog geen actie gestart. Wel heeft het Rode Kruis Giro 7244 opengesteld. Daarnaast kun je via CareOxfam NovibKerk in ActieSave the Children en World Vision geld doneren voor hulp aan de getroffen gebieden.

 

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -