19.6 C
Amsterdam

Wat zei de koning in de Troonrede over multicultureel Nederland?

Lees meer

Vanmiddag opende koning Willem-Alexander het nieuwe werkjaar van het parlement met het uitspreken van de Troonrede. Welke plannen heeft het kabinet voor multicultureel Nederland?

De regering wil inspelen op de zorgen die duidelijk naar voren kwamen in de verkiezingsuitslag van november, vooral rond de zekerheid van mensen in hun dagelijks leven, zegt de koning in de Troonrede. Er zijn zorgen over onder meer migratie, wonen, gezinsinkomen en veiligheid. Daarnaast leeft er bezorgdheid over de verbinding tussen mensen en het vertrouwen in de overheid.

Gebrek aan zekerheid

Veel problemen komen voort uit te complexe regels. Basisbehoeften zoals een woning, inkomen en een veilige omgeving raken steeds vaker buiten bereik. ‘Dat gebrek aan zekerheid knaagt aan de onafhankelijkheid van mensen. Het leidt bovendien tot onderlinge kribbigheid en verlies aan saamhorigheid’, zegt de koning.

Toeslagenaffaire

Op de korte termijn krijgen alle groepen volgend jaar meer koopkracht. Het stelsel van koopkrachtondersteuning, waaronder toeslagen, wordt herzien. Het herstel van de toeslagenaffaire krijgt de hoogste prioriteit.

‘Kernwoorden zijn sneller, strenger en soberder’

Tijdelijke asielwet

De koning noemt ‘grip op migratie’ een van de belangrijkste onderwerpen in het regeerprogramma. Door asielmigratie, gezinshereniging, arbeidsmigratie en studiemigratie is de Nederlandse bevolking, veel sneller dan verwacht, gegroeid naar 18 miljoen inwoners. Dat legt een grote druk op onze voorzieningen en onze manier van samenleven.

‘Het kabinet zal op de kortst mogelijke termijn doen wat in zijn vermogen ligt om het aantal asielaanvragen terug te dringen en schrijnende situaties zoals in Ter Apel en Budel aan te pakken. Kernwoorden zijn sneller, strenger en soberder. Denk aan een versnelde procedure en een sobere opvang voor kansarme asielzoekers, en aan lik-op-stukbeleid voor mensen uit veilige landen die overlast veroorzaken.’

Door de tijdelijke asielcrisiswet, waar het kabinet aan werkt, kan de strenge en sobere aanpak een grotere kans van slagen krijgen. ‘Niet meewerken aan terugkeer wordt strafbaar en de voorwaarden om een Nederlands paspoort te krijgen worden strenger.’

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -