1 C
Amsterdam

Europese tak SGP wil godsdienstvrijheid voor iedereen

Ewout Klei
Ewout Klei
Journalist gespecialiseerd in politiek en geschiedenis.

Lees meer

De SGP wil in Europees verband ook opkomen voor de godsdienstvrijheid van moslims wereldwijd. Dat zegt de woordvoerder van de Europese fractie tegen de Kanttekening.

Vorige week schreef de SGP in een persbericht dat het Europees Parlement weer een ‘intergroep’ vrijheid van godsdienst en levensovertuiging krijgt. Initiatiefnemers Bert-Jan Ruissen (SGP, ECR) en de Slowaakse Miriam Lexmann (EVP) worden voorzitters van deze parlementaire werkgroep.

De roep is al sinds 2004 actief, maar moet om de vijf jaar als er weer Europese verkiezingen zijn geweest opnieuw opgericht worden, want na vijf jaar vervallen deze en andere interngroepen. De SGP-fractie is blij dat niet alleen de fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) en de christendemocratische fractie EVP de interngroep godsdienstvrijheid steunen, maar ook de liberale fractie Renew Europe. Godsdienstvrijheid wordt nog niet breed genoeg gedragen door het Europees Parlement, vindt de SGP. ‘We zijn blij met de steun vanuit ECR, EVP en Renew in het Europees Parlement’, zegt de woordvoerder. ‘Maar het werk van de intergroep is juist belangrijk om aandacht te vragen voor godsdienstvrijheid bij bijvoorbeeld de Europese Commissie.’

Dat de SGP zo opkomt voor de godsdienstvrijheid is bijzonder. In haar beginselprogramma houdt de partij namelijk nog steeds vast aan het onverkorte artikel 36 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis, inclusief de 21 woorden waarin staat dat de overheid als taak heeft ‘alle afgoderij en valsen godsdienst’ te ‘weren en uit te roeien’. Is de interngroep godsdienstvrijheid vooral bezig met het aandacht vragen voor vervolgde christenen, een thema waar de SGP zich hard voor maakt, of komt de groep ook op voor aanhangers van andere godsdiensten, zoals moslims en hindoes?

‘Ruissen maakt zich ook hard voor het lot van de islamitische Oeigoeren in China’

‘Onze Europarlementariër Bert-Jan Ruissen heeft onlangs een resolutie voorgesteld, die met algemene stemmen is aangenomen door het Europees Parlement, om op te komen voor een moslimjongen in Nigeria die ter dood veroordeeld zijn na te zijn aangeklaagd voor blasfemie’, vertelt de woordvoerder. ‘Want zulke blasfemiewetten worden ook op moslims toegepast. De interngroep godsdienstvrijheid is dus zeker niet gericht om alleen christenen te helpen. Het gaat om godsdienstvrijheid voor iedereen. Ruissen maakt zich bijvoorbeeld ook hard voor het lot van de islamitische Oeigoeren in China, die slachtoffer zijn van discriminatie en vervolging door de Chinese overheid.’

De heropgerichte intergroep gaat zich de komende tijd inzetten voor het benoemen van een nieuwe EU-gezant voor godsdienstvrijheid. Ook staat de groep in contact met de diplomatieke diensten van de Europese Unie, met als doel prioriteit te geven aan geloofsvervolging in de diplomatieke contacten wereldwijd.

De verschillende intergroepen bieden een informeel platform voor gedachtewisselingen tussen verschillende fracties en voor overleg tussen leden van het Europees Parlement en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld over specifieke onderwerpen. Een intergroep bestaat uit EP-leden afkomstig uit minimaal drie fracties. Hoewel de verschillende intergroepen geen officiële organen van het Parlement zijn, worden ze wel door het Parlement erkend. Ze worden aan het begin van elke zittingsperiode opgericht in overleg tussen de fractievoorzitters. De officiële naam van de intergroep godsdienstvrijheid en levensovertuiging is Intergroup on the Freedom of Religion, Belief or Conscience.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -