0.8 C
Amsterdam

Onbegrip over Giro555-actie: ‘Israël heeft toch geen hulp nodig?’

Tayfun Balcik
Tayfun Balcik
Journalist en historicus.

Lees meer

Een jaar na het begin van de oorlog in Gaza openen hulporganisaties Giro555 voor de slachtoffers in het Midden-Oosten. Dat de opbrengst bestemd is voor alle mensen in nood in Libanon, Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Syrië en Israël zorgt voor commotie.

‘We hopen dat Nederlanders solidariteit willen tonen aan iedereen die slachtoffer is van het geweld in het Midden-Oosten. We zien allemaal de verdeeldheid en voelen de spanningen, ook hier in Nederland’, zegt actievoorzitter Harm Goossens. ‘Tegelijkertijd is het belangrijk om er nú met z’n allen te zijn voor mensen in nood. Ongeacht waar deze mensen vandaan komen, zij hebben onze ondersteuning keihard nodig om simpelweg te overleven. Laten we hen samen helpen.’

De Giro555-actie van de samenwerkende hulporganisaties komt pas een jaar na de vernietigende oorlog in Gaza op gang. Volgende week woensdag is de landelijke actiedag. Bij de NOS legt Goossens uit dat het nu iets makkelijker is om geld te besteden in Gaza. Over de controverse rondom de opname van Israël in de actie, zegt een jonge man dat Israël er veel minder slecht aan toe is dan Gaza en Libanon.

Volgens René Bekkers, hoogleraar filantropie aan de VU in Amsterdam, bestaat de achterban van de samenwerkende hulporganisaties vooral uit oudere Nederlanders, die ‘niet altijd’ sympathiek staan tegenover de Palestijnse zaak. Een Giro555-actie zou juist deze groep kunnen activeren om te doneren, zei hij tegen NOS. Goossens erkent dat het een complexe situatie is, maar zegt: ‘Wij zijn er voor mensen in nood, waar dan ook, wie dan ook.’

Onbegrip over hulp aan Israël

Op sociale media uiten mensen felle kritiek op de gezamenlijke actie. Aan de ene kant is er onbegrip over de hulp aan Israël. ‘Geld inzamelen voor de slachtoffers van een etnische zuivering die tienduizenden mensen het leven heeft gekost. Oh ja, en ook voor het land dat daarvoor verantwoordelijk is en al maanden bommen gooit en noodhulp blokkeert. We willen natuurlijk niet polariseren!’, reageert journalist Marieke Kuypers cynisch op X.

Aan de andere kant vrezen sommigen dat het geld voor ‘95 procent naar terroristen’ gaat, omdat de verdeelsleutel 60 procent Gaza, 35 procent Libanon en 5 procent Israël zou zijn, aldus  de Telegraaf.

Iman Abrontan, werkzaam in een asielzoekerscentrum, vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat ook Israëlische slachtoffers door Giro555 worden geholpen. ‘De noodhulp is nu keihard nodig vanwege de onmenselijkheden die door Israël zelf worden veroorzaakt,’ zegt hij tegen de Kanttekening. ‘Het is hopelijk voor steeds meer mensen duidelijk dat Israël zich niet verdedigt, maar vooral bezig is met het vernietigen van Palestijns land en mogelijk de annexatie van nog meer Palestijnse gebieden. En wie weet ook gebieden in Libanon. Israël heeft bovendien geen financiële hulp nodig, dat weet iedereen, inclusief Giro555.’

‘Giro 555 had een jaar geleden al in actie mogen komen’

Abrontan begrijpt de zorgen van Nederlanders dat donaties in verkeerde handen kunnen vallen. ‘Hier ligt een duidelijke taak voor Giro555 om altijd volledig transparant te zijn over de bestemming van de donaties’,  aldus Abrontan.

‘Laat duidelijk zijn: de mensen met dringend behoefte aan opvang, medische zorg en voedsel bevinden zich in Palestina en Libanon, niet Israël’, zegt activist Sabine Scharwachter. ‘Giro 555 had een jaar geleden al in actie mogen komen.’

De pro-Israëlische lobbyorganisatie Cidi noemt het ‘waanzin’ dat Israël zou worden uitgesloten van de hulpactie. Directeur Naomi Mestrum wijst erop dat Israël eveneens slachtoffer is, onder meer door de aanvallen van 7 oktober en de voortdurende raketbeschietingen vanuit Libanon.

Sinds afgelopen weken breidt de humanitaire crisis zich uit naar verschillende landen in het Midden-Oosten, schrijft Giro555 in een persverklaring. ‘Bijna 2 miljoen mensen zijn op de vlucht in Gaza. Ook in Libanon zijn honderdduizenden mensen op de vlucht, onder wie ook een grote groep Palestijnen en Syriërs, die al langere tijd onderdak vonden in Libanon, maar nu opnieuw moeten vluchten. Velen gaan nu (terug) naar buurland Syrië, ondanks dat het daar ook niet veilig is. In Israël zijn inmiddels tussen de 60.000 en 80.000 mensen ontheemd. Ook op de Westelijke Jordaanoever hebben 800.000 mensen humanitaire hulp nodig.’

Met de opbrengsten van de campagne willen de gezamenlijke hulporganisaties meer hulp bieden, zoals schoon drinkwater, medische zorg, toiletspullen, hulp bij traumaverwerking en tijdelijk onderdak en bescherming voor mensen op de vlucht.

Lees ook:

Waarom er geen Giro555-actie is voor Gaza

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -