14.9 C
Amsterdam

Voetballen op hoog niveau

Reyis Kurt
Reyis Kurt
Huisarts en schrijver van korte verhalen.

Lees meer

‘Voetbal is oorlog’, zei Rinus Michels zaliger in 1974. Daarmee bedoelde hij dat je moet strijden om te kunnen winnen. In 1988 was hij de bondscoach die Nederland op het EK in Duitsland naar de titel leidde.

De voetbalindustrie heeft in de afgelopen decennia waarschijnlijk veel communicatietrainingen aan voetballers gegeven. Op het veld worden de jonge gladiatoren nauwelijks boos op elkaar. Na de wedstrijd omhelzen tegenstanders elkaar voor de camera. Gisteravond vroeg een jongetje aan Memphis zijn T-shirt. Hij trok zijn T-shirt uit en gaf het hem. Voetballers zijn zich heel goed bewust dat ze de idolen van kinderen zijn.

Gisteren was een lange voetbalavond. Het Europees kampioenschap is weer in Duitsland. Nederland speelde de achtste finale tegen Roemenië. Een glansrijke 3-0. In de eerdere wedstrijden presteerde Nederland niet opperbest. Maar nu leek het team wel van wereldklasse.

Nederland danst voor de wedstrijd op de Snollebollekes

Turkije speelde gisteren ook. Zij wonnen 2-1 van Oostenrijk. Dat was een verrassing. Turkije speelde in de voorronde niet denderend. Oostenrijk was meer favoriet voor deze wedstrijd. Het liep anders. De Turken speelden een sterke eerste helft. Na de 2-0 voorsprong was het zaak om de vesting te verdedigen. Dat ging moeizaam. Maar het lukte.

De 3-0 van Nederland gaf geen noemenswaardige taferelen. Nederland danst voor de wedstrijd op de Snollebollekes. Na de wedstrijd houdt men het in stad en land rustig. Bij de Turken zien we na elke gewonnen wedstrijd een gefeest en gevier. De onverwachte overwinning leidde tot vreugdetours door Nederlandse binnensteden.

Turkije is nooit Europees kampioen of wereldkampioen geworden. Deze voetbalgekke natie snakt naar zeges. Ooit werd het derde op een WK-eindronde. Dat was het team met Hakan Sukur. Maar hij is door de staat als terrorist gebrandmerkt. De Turkse staat heeft vreemde hobby’s. Bij tijd en wijle wordt deze of gene zonder plausibele reden tot public enemy number one uitgeroepen.

De huidige voetballers van het Turkse team letten op dat wanneer ze iets vertellen over Hakan Sukur, hun jeugdheld, ze eerst zeggen dat hij een terrorist is.

Zaterdag gaan we naar Nederland-Turkije kijken. Ik ben voor Nederland. Turkije mag ook best winnen. Maar dan moeten ze een hele wedstrijd op hoog niveau spelen.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -