25.5 C
Amsterdam

Biculturele Nederlanders maken zich zorgen om kabinet Schoof

Mehmet Cerit
Mehmet Cerit
Hoofdredacteur.

Lees meer

Het kabinet Schoof – of is het kabinet Wilders – is het meest rechtse kabinet uit de Nederlandse geschiedenis. Mijn internationale vrienden en kennissen verbazen zich. Nederland is toch het land van de tolerantie en Nederlanders zijn toch vriendelijke, lieve mensen?

Het Hoofdlijnenakkoord van de PVV, VVD, NSC en BBB doet denken aan de regeerakkoorden van extreemrechtse regeringen in Europa. Dat roept uiteraard bezorgdheid op over de richting waarin Nederland zich beweegt. Vergelijkingen met de jaren dertig in Duitsland zijn snel gemaakt. Begrijpelijk, maar terughoudendheid is op zijn plaats. Niet omdat we voor struisvogelpolitiek zijn, maar omdat doemdenken verlammend werkt. We leven in andere tijden. In het Europa en Nederland van nu leven miljoenen mensen met een migratieachtergrond, die hun steentje bijdragen aan de samenleving. Tandartsen, ingenieurs, politici, advocaten, winkeliers, loodgieters, burgemeesters etcetera.

In mijn omgeving zie en hoor ik twee soorten frustraties. Aan de ene kant heb je witte Nederlandse kennissen die benadrukken dat dit land toch echt niet racistisch is, maar tegelijk de ontwikkelingen bezorgd op de voet volgen. Aan de andere kant zijn er Nederlandse moslims die hun hoop en vertrouwen verliezen omdat de racistische eenmanspartij van Geert Wilders aan de macht is. Het is belangrijk om onze rechtsstaat en instituties te bewaken, dat zegt ook EU-lijsttrekker Gerben-Jan Gerbrandy (D66) op onze site.

Het nieuwe kabinet baart ruim één miljoen Nederlandse moslims en vele biculturele Nederlanders zorgen. Zij worden openlijk weggezet en gediscrimineerd. Helaas zijn D66, GroenLinks en PvdA er niet in geslaagd om de islamitische en biculturele Nederlanders voor zich te winnen. De progressieve partijen doen nog steeds onvoldoende om die groepen te overtuigen, terwijl hier toch duidelijke electorale kansen liggen.

Waar bleef de confronterende vraag vanuit de oppositie?

Progressief Nederland moet steviger weerwoord geven op xenofobie. Neem bijvoorbeeld de recente uitspraken van BBB-Kamerlid Mona Keijzer. Zij zette bij de talkshow Sophie & Jeroen uiteen waarom Holocaustonderwijs verplicht wordt bij de inburgering. Antisemitisme zou horen bij de islam, zei ze zonder blikken of blozen, waarmee ze een hele bevolkingsgroep wegzette. Aan tafel kreeg ze de wind van voren, maar in de Kamer riep geen enkele politicus haar ter verantwoording. Partijleiders Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA), Rob Jetten (D66) en Henri Bontenbal (CDA) zwegen.

Er is een mooi Turks en Nederlands gezegde: sukut ikrardir, wie zwijgt stemt toe. Heel jammer.

De afgelopen weken heb ik meerdere lijsttrekkers gesproken over de Europese verkiezingen. Zij hebben geen overtuigend verhaal over hoe ze moslims en biculturele Nederlanders aan zich kunnen binden. Ik vraag mij af of deze partijen wel echt voor hen willen opkomen.

Het nieuwe kabinet wil de bed-bad-brood-voorziening afschaffen, die ervoor zorgt dat uitgeprocedeerde ongedocumenteerde asielzoekers niet op straat belanden. Het is wachten op Franse en Belgische toestanden, waar dakloze vluchtelingen in tentjes onder viaducten in grote steden bivakkeren. Waar bleef de confronterende vraag vanuit de oppositie of dat de bedoeling is van het nieuwe kabinet?

De aangekondigde bezuiniging van 500 miljoen euro op universiteiten, waardoor 1200 wetenschappers hun baan verliezen, is een grote klap voor de Nederlandse wetenschap die de kenniseconomie draaiende houdt. Net als de fikse langstudeerboete voor studenten en de bezuiniging op de subsidie van brede brugklassen. Brede brugklassen plaatsen kinderen van verschillende achtergronden en niveaus bij elkaar en geven laatbloeiers de kans om naar een hoger schoolniveau door te stromen. Er zou juist extra geld naar onderwijs moeten, denk aan het grote lerarentekort. Uit de laatste OESO-cijfers blijkt bovendien dat Nederland sinds 2018 26 plaatsen is gezakt op de wereldwijde ranglijst voor leesvaardigheid. Let op, Vietnam staat boven Nederland.

Het nieuwe kabinet wil geen wetenschap, geen kritische media, en alleen stemmers die niet nadenken. Daar komt die weerzin tegen de NPO vandaan. De aangekondigde bezuiniging van 100 miljoen euro op de publieke omroep is een poging om kritische stemmen het zwijgen op te leggen en de media te controleren. Om bang van te worden.

Rabbijn Lody van de Kamp schreef in zijn column over de energie en hoop van de nieuwe generatie. Deze jongeren zitten nu nog niet in het centrum van de macht, maar zullen later strijden voor een inclusief Nederland.

Laten we de blik vooruit blijven richten. De samenleving is breder dan de huidige politiek. Er gebeurt ook veel goeds in ons mooie land.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -