19.3 C
Amsterdam

10 jaar PVV in PVV-taal

Jan Jaap de Ruiter
Jan Jaap de Ruiter
Arabist aan de Tilburg University.

Lees meer

Wilders_proces.jpg
Foto: © AP

Als er toch ergens in Nederland een politicus rondloopt waarop de labels ”proleet”, ”ophitser” en ”volksverlakker” geplakt kunnen worden, is het wel Geert Wilders. Hoe dan ook kun je zo’n man niet serieus nemen met zijn geblondeerde haar. Wil hij een aura uitstralen van Europese cultuur? Wel, dat doet hij, maar wel van de laagste cultuur die Europa kent: de cultuur van de intimidatie. Daar is Europa altijd al heel goed in geweest. 

Onvoorstelbaar is ook dat hij zich leider noemt van een partij die niet eens een partij is. Zijn partij is een neppartij. Er zijn namelijk geen leden. Alleen hij is lid. Het is in feite een heel kinderachtige bedoening. Hij is als een kind, dat een club wil beginnen, maar dan zelf de baas is en telkens de regels verandert als de oude regels niet goed meer uitkomen.

Over die regels gesproken valt het inderdaad op dat die telkens weer veranderen. Indertijd, voor de komst van de PVV, was Wilders een tamelijk conservatief VVD-parlementslid. Dat onvervalst rechtse gedachtegoed was ook onderdeel van de eerste programma’s van de PVV: niks vadertje staat, de mensen moesten vooral voor zichzelf zorgen. Maar in de loop der jaren werd het sociale programma van de partij steeds linkser. Dat is niet onlogisch, daar het electoraat van Wilders voornamelijk bestaat uit mensen in de lagere sociaal-economische klassen. Maar het tekent het botte opportunisme van Wilders en zijn volgelingen. Meewaaien met de politieke wind om maximale electorale steun te krijgen. Waar is zijn zelfrespect?

Waar Wilders definitief door de mand viel, of liever gezegd, zijn sluier liet vallen was met zijn ongetwijfeld georkestreerde ”minder-minder”-uitspraken. De PVV-Leider grossierde al in de hoogste graad van hypocrisie door in eerste instantie te stellen dat hij ”niets tegen moslims had, maar alles tegen de islam”. Hoe stel je je zoiets voor? ”Wat zou het mooi zijn”, zo debiteerde hij, ”een islamloos Nederland”. Is een islamloos Nederland niet hetzelfde als een Nederland zonder moslims? Immers, als er geen moslims zijn is er ook geen islam (behalve dan in de archieven en bibliotheken).

Het is een belediging van de intelligentie van het Nederlandse volk dat Wilders dacht dat hij dit ”we-hebben-alles-tegen-islam-maar-niets-tegen-moslims”-praatje kon verkopen. En zie: hij kon zich niet meer inhouden. De ware aard kwam er uit en wat mij betreft wordt hij streng veroordeeld door een rechtbank voor deze uitspraken. Want we leven wel in een rechtsstaat. En dan kan hij doorgaan met zich te wentelen in zijn slachtoffergedrag, omdat hij 24 uur per dag bewaakt moet worden. Dat laatste heeft hij toch over zichzelf afgeroepen? Hij had toch allang een gematigder toon kunnen aanslaan? Zodat die vermaledijde bewaking eindelijk opgeheven zou kunnen worden? Eigen schuld, dikke bult, zo zou ik zeggen. Walgelijk om zo de aandacht te trekken.

En kritiek incasseren? Ha. Dat is wel zijn allerzwakste punt. Zelf altijd het hoogste woord voerend, de moslims dag in dag uit beledigend en sarrend, maar als een volwassen kerel reageren is er niet bij.

Neem nu mijn Tilburgse collega hoogleraar Bestuurskunde Paul Frissen die alle politieke partijen opriep Wilders meer dan ooit de maat te nemen. Frissen maakte de vergelijking met het fascisme. Ohhh, de verontwaardiging van de geblondeerde leider was enorm. Frissen moest direct van zijn functies ontheven worden omdat dergelijke dingen zeggen in zijn maatschappelijke positie ontwrichtend kon werken. Heeft Wilders zijn eigen boeken wel eens gelezen en van zijn ideologische slaafje Martin Bosma? Het staat bol van de verwijzingen naar fascisme en nationaal-socialisme. Zelfs Job Cohen zou een fascist zijn, omdat zijn partij, de PvdA, in de traditie zou staan van Hitlers NSDAP. Je moet maar durven.

Ten slotte dan het samengeraapte zootje PVV-Kamerleden: brievenbuspissers, mannen met een strafblad, vechtpartijtjes en ga zo maar door. En wat te denken van de laatste financiële malversaties van Wilders’ woordvoerder? Vertrouwen we het land toe aan een man die zelf vreemd bloed heeft en met een buitenlandse is getrouwd en aan zijn Kamerleden waarvan er nogal wat buitenlandse echtgenotes hebben zoals Sietse Fritsma met zijn Filipijnse? Het zijn feitelijk allemaal nep-Nederlanders waarvan ik zou zeggen ”minder, minder, minder”.

N.B. De lezer zal inmiddels door hebben dat de stijl waarin deze column is geschreven niet de mijne is, maar in de geest van de PVV, die vorige week haar tiende verjaardag vierde.

Jan Jaap de Ruiter is arabist aan de Tilburg University. Hij houdt zich bezig met de status en rol van het Arabisch en de islam in West-Europa en Marokko. Hij publiceert over beide thema’s in diverse talen, waaronder in het Frans, en gaat het debat erover aan in nationale en internationale context. In heden en verleden heeft hij in menig Nederlands en Europees onderzoeks- en ontwikkelproject geparticipeerd. Volg hem op Twitter: @janjaapderuiter

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -