9.7 C
Amsterdam

AfD dankt Thierry Baudet hartelijk voor zijn harde werk

Chris Aalberts
Chris Aalberts
Journalist en auteur van o.a. ‘De puinhopen van rechts’. Doceert Media & Journalistiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Lees meer

FvD heeft tegenwoordig een wekelijkse talkshow en hoewel maar weinig mensen daarnaar kijken, levert deze soms toch interessante inzichten op. Thierry Baudet vertelde pas dat hij zich realiseert dat zijn partij wel erg ver van gewone mensen af is komen te staan. Een wat late conclusie: ooit was FvD de grootste van het land, nu haalt de partij de kiesdrempel voor het Europees Parlement niet. Op dezelfde manier hoorden we Baudet deze week vertellen dat hij nog steeds contact heeft met zijn internationale partners.

Ruim voor de Europese verkiezingen kwam Baudet naar Boedapest en ondertekende er een verklaring. Daar was een handjevol partijen aanwezig met dezelfde politieke ideeën. Ze zouden gaan samenwerken. Het was niet duidelijk wat dat moest inhouden, want een echt concreet doel werd niet genoemd. Het meest logisch leek een eigen fractie in het Europees Parlement. Na de Europese verkiezingen kunnen partijen in Brussel een verbond sluiten om meer invloed uit te oefenen.

Het is interessant met wie Baudet deze alliantie sloot. Mi Hazank – in het Engels Our Homeland Movement – is een voorbeeld: een Hongaarse partij aan de rechterkant van Fidesz van premier Viktor Orban. Hem wordt verweten de Hongaarse democratie een kopje te kleiner te maken en een vorm van semi-autocratisch en niet-liberaal bestuur door te willen drukken. Als je die uiterst rechtse koers te slap vindt, kom je bij Mi Hazank uit. En dus bij Forum.

Als de PVV je niet rechts genoeg is, kun je aankloppen bij Baudet

Er zijn meer van dit soort partijen: als je in Frankrijk Marine Le Pen te compromisbereid vindt, kun je bij de partij van Eric Zemmour terecht en als je in Polen denkt dat PiS een weinig daadkrachtige koers op de radicaal-rechtse flank vaart, kun je op concurrent Konfederacja stemmen. In feite is FvD ook een voorbeeld: als de PVV je niet rechts genoeg is, kun je aankloppen bij Baudet.

Nieuwe partners

Deze partijen hebben elkaar in Brussel gevonden. Zo gebeurt iets interessants: deze alliantie leek een doodgeboren kindje, want een paar van deze partijen zijn helemaal niet verkozen. Het Europees Parlement stelt als eis dat een fractie minimaal 23 Europarlementariërs heeft uit minimaal zeven landen. Daar komt deze groep partijen helemaal niet aan. Achteraf kun je denken dat FvD daarom ook in Vlaanderen mee wilde doen aan de Europese verkiezingen. Bij succes werd de Brusselse eis makkelijker behaald.

In Nederland en Vlaanderen is de FvD-verkiezingsdeelname mislukt, maar nu is er toch een nieuwe fractie in het Europees Parlement: Europe of Sovereign Nations. Hoe dat kan? Dat heeft met nog iets extreems te maken: Marine Le Pen’s Rassemblement National zat in dezelfde fractie als de PVV en Alternative für Deutschland (AfD). Voor de Europese verkiezingen zette Le Pen de AfD echter uit de fractie, omdat de partij te extreem en te controversieel zou zijn.

AfD is dus te extreem voor de – zacht uitdrukt – niet erg gematigde Le Pen. Voor de partijen rond FvD is het een buitenkansje: AfD zocht opeens partners en heeft die bij de partijen van de Boedapest-verklaring gevonden. Alleen omdat AfD relatief groot is, is het samenwerkingsverband groot genoeg om ook echt een fractie te worden. Zonder de Duitsers was dat mislukt, hadden de extremisten geen functies kunnen binnenharken en hadden ze kunnen fluiten naar extra subsidiegeld.

Hoe het met Baudet afloopt? Deze alliantie illustreert wederom hoe ver hij van gewone mensen af is komen te staan. Maar het is erger: hij had ongetwijfeld gehoopt dat dit een verdere doorbraak zou worden, dat dit de afzetmarkt van zijn boeken zou vergroten en zijn internationale bekendheid een boost zou geven. In werkelijkheid heeft AfD nu een netwerk gevonden om meer invloed uit te oefenen in Brussel dan de partij in zijn eentje had gekund.

Omdat FvD niet herkozen is, zijn ze Baudet in Brussel allang weer vergeten. Hoe zou hij zelf vinden dat het gaat?

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -