7.3 C
Amsterdam

De Belgen blijken een stuk slimmer dan wij

Chris Aalberts
Chris Aalberts
Journalist en auteur van o.a. ‘De puinhopen van rechts’. Doceert Media & Journalistiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Lees meer

Het is nog maar drie weken geleden dat Thierry Baudet weer eens bij de Nederlandse Publieke Omroep mocht aanschuiven. In Ongehoord Nieuws ging het over ‘omvolking’, u weet wel, de complottheorie dat linkse politici bezig zijn de oorspronkelijke witte bevolking van Nederland te vervangen door immigranten en bij voorkeur door moslims. Het verzinsel heeft al heel wat slachtoffers gemaakt, nadat doorgedraaide gekken vonden dat ze een daad moesten stellen om aan dit fenomeen een einde te maken. We kijken er niet meer van op: nazistische theorietjes bij de NPO, betaald door ons allemaal.

Waar we ook niet echt van opkijken, is de man die naast Baudet zat om die ‘omvolking’ te bespreken: Dries van Langenhove, een Belgische rechtsextremist die een eigen jongerenbeweging opzette onder de naam Schild & Vrienden. Hij was politiek actief voor Vlaams Belang en is ook in Nederland een graag geziene gast bij JFvD, de jongerenorganisatie van Forum voor Democratie.

Veroordeling

Wat zouden ze in België van zo’n televisieoptreden bij Ongehoord Nieuws denken? Als u Van Langenhove wilt leren kennen, kunt u het beste even naar de VRT kijken. Daar deed het programma Pano jaren geleden onderzoek naar zijn jongerenorganisatie. Die reportage laat zien wat de leden in app-groepen met elkaar delen. Die inhoud laat zich gemakkelijk samenvatten: racistischer kan niet. Van Langenhove speelt ondertussen de vermoorde onschuld.

De reportage was de aanloop tot een rechtszaak tegen Van Langenhove en een aantal anderen. Deze week werd uitspraak gedaan. Het leverde een stevige veroordeling op. De rechter meldde:

‘[Van Langenhove] heeft de andere beklaagden meegetrokken in zijn racistisch, haatdragend, nazistisch en negationistisch discours waarmee hij mensen opzet tegen andere mensen. Hij heeft veel mensen aangespoord hem daarin te volgen. Hij gaf blijk van een verregaande normenloosheid en misprijzen voor fundamentele waarden en rechten. Meer nog, hij misbruikt de fundamentele rechten en vrijheden om die van andere mensen aan te tasten en ze hen te ontzeggen. Dat criminele gedrag vormt een bedreiging voor een vreedzame samenleving waar plaats is voor alle mensen ongeacht hun ras, geslacht, afkomst, huidskleur, godsdienst of overtuiging. Het schept een vijandige sfeer in de samenleving en draagt bij tot nog meer tegenstrijd, tweespalt, conflicten en geweld. De haatspraak van de beklaagde sloopt de grens van de ontoelaatbaarheid. De beklaagde werkt op die manier fysiek en psychisch geweld in de hand.’

Van Langenhove krijgt een boete, een jaar gevangenisstraf en verliest voor tien jaar zijn burgerrechten. Rechtsextreem Nederland sprak er schande van, van Eva Vlaardingerbroek tot Raisa Blommestijn en allerlei FvD’ers. Waarom zou dat nou zijn?

Herinneringen ophalen

Natuurlijk is geen enkele casus is hetzelfde, maar we moeten gewoon even kijken waar we in Nederland aan gewend zijn geraakt.

JFvD – waar Van Langenhove een paar maanden geleden nog te gast was – had appgroepen waarin antisemitische en fascistische content werd gedeeld. Dat nieuws kwam eind april 2020 naar buiten. Het duurde zeven maanden voordat er grote ophef over ontstond. FvD’ers stapten massaal uit de partij van Baudet, grofweg omdat hij de betreffende jongeren niet wilde straffen. Niemand heeft in de jaren daarna de vele afhakers – nu vaak bij JA21 – gevraagd waarom deze berichten op zichzelf niet voldoende reden waren om afstand van Forum te nemen.

Laat staan dat er ooit een rechtszaak kwam of dat iemand er ooit voor werd veroordeeld. In plaats van een cordon sanitaire en heldere morele grenzen, wordt een publieke omroep die FvD een kritiekloos podium geeft geen strobreed in de weg gelegd, zijn er mensen bij serieuze actualiteitenrubrieken die Forum nog steeds behandelen als een normale partij en komen politici die tijdenlang heulen met Forum daar gewoon mee weg. Nu stromen de steunbetuigingen aan Van Langenhove letterlijk vanuit FvD binnen en is Baudet een inzameling gestart om de veroordeelde financieel te steunen.

We kijken er niet eens meer van op. De Belgen hebben het een stuk beter begrepen dan wij.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -