13.8 C
Amsterdam

Geef acht voor Wopke Hoekstra!

Tayfun Balcik
Tayfun Balcik
Journalist en historicus.

Lees meer

Beste landgenoten, geef acht voor minister Wopke Hoekstra, want het CDA voert voor volk en vaderland de dienstplicht weer in. Ja, u hoort het goed. De tijden van bevel is bevel komen terug, als het aan het CDA ligt. Wat krijgen we nou?

‘Een jaar in dienst van Nederland. Dat maakt Nederland veiliger, sterker en socialer. Dat versterkt onze weerbaarheid, samenleving én eenheid. Dáár wordt heel Nederland beter van,’ aldus majoor-generaal Hoekstra, die ons op Twitterook nog eens uitnodigt om zijn toespraak te lezen.

Het zou om een ‘eenentwintigste-eeuwse uitvoering’ gaan van de dienstplicht voor alle mannen en vrouwen tussen de achttien en vijfentwintig jaar. Dat kan voor de krijgsmacht of de samenleving. Hoekstra is er lyrisch over: ‘Stel je de impact voor van tweehonderdduizend jongeren die een jaar in dienst van Nederland een zinvolle bijdrage leveren aan onze veiligheid, onze zorg en welzijn’.

Alleen het tromgeroffel ontbreekt nog. Maar leuk geprobeerd Hoekstra, zo net voor de verkiezingen. U krijgt in ieder geval mijn onderbuik: wilt u alstublieft eerst racisme bij Buitenlandse Zaken oplossen, voordat u onze jongeren opzadelt met een flagrante inbreuk op hun vrijheid?

Dat is namelijk wat dienstplicht is. Begrijp me niet verkeerd. Als mensen naar het leger willen, dan moet dat in alle vrijheid gebeuren. Vrijheid is in dit opzicht betrekkelijk. Denk aan de rekruteringsflyers die liggen voor bijstandsgerechtigden op het Werkpunt.

Het leger dat de luiers verschoont van onze ouderen als een gierige bezuinigingsmaatregel, getverderrie!

Uit talloze Amerikaanse en Britse studies blijkt namelijk dat er vooral wordt gerekruteerd onder sociaaleconomisch achtergestelde groepen. Nee, inderdaad, het waren niet de geprivilegieerde McKinsey-boys die naar Irak en Afghanistan zijn gegaan.

Interessant is ook wat Hoekstra bedoelt met een ‘zinvolle bijdrage’ aan onze veiligheid, onze zorg en ons welzijn. Sorry voor mijn cynisme, maar met de bezuinigende kabinetten Rutte in het achterhoofd zie ik die tweehonderdduizend jongeren helemaal voor niks het zorginfarct helpen oplossen. Het leger dat de luiers verschoont van onze ouderen als een gierige bezuinigingsmaatregel, getverderrie!

Dan heb ik het nog niet gehad over Hoekstra’s invulling van ‘onze veiligheid’. Laten we zijn alarmerende toespraak erbij pakken: ‘Migratie is zo’n vraagstuk. Daar mogen we niet voor weglopen, want het probleem wordt met de dag groter. De huidige aantallen zijn simpelweg niet vol te houden. Het overkomt ons. We hebben niet de luxe om te doen alsof er geen probleem is.’

Volgens Hoekstra ligt de oplossing – heel vernieuwend – in ‘opvang in de regio’ maar ook ‘dichte grenzen’ om ‘heel Europa’. Hoekstra verbindt die dichte Europese buitengrens één op één met een open grenzen binnen Europa. Met andere woorden: de bewegingsvrijheid in Europa hangt af van een muur om Europa heen, zodat er plek blijft voor ‘echte vluchtelingen’ (lees: witte, christelijke Oekraïners).

Hij wil dus gewoon een witte muur om Europa heen. Hier is niks zinvols aan. Het is een racistische maatregel die onderscheid maakt op basis van afkomst, waardoor zwarte en islamitische oorlogsvluchtelingen verdrinken op zee en oneindig moeten wachten in concentratiekampen in Griekenland en Libië.

Ik heb mijn Turkse dienstplicht in 2017 voor 1000 euro afgekocht, omdat ik geen zin had om als kanonnenvoer te dienen in Turks-racistische oorlogen, en ik ben inmiddels al 38. Maar ik vraag mij werkelijk af of er Nederlandse dienstplichtigen van kleur zijn die de wacht willen houden op witte muren. Of heeft Hoekstra nog een antiracistische visie in petto voor migratie en dienstplicht, waarbij de Nederlandse krijgsmacht zonder aanzien des persoons oorlogsvluchtelingen helpt en racisme in het leger in de kiem smoort? Begin eerst bij BuZa zou ik zeggen.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -