14.7 C
Amsterdam

Het CDA Limburg moet direct de samenwerking met de PVV stoppen

Dave Ensberg-Kleijkers
Dave Ensberg-Kleijkers
Vicevoorzitter stichting Johan Ferrier Fonds.

Lees meer

De nieuwe politieke leider van het CDA, Wopke Hoekstra, ziet samenwerking met de PVV van Geert Wilders na de verkiezingen van maart niet zitten. In zijn woorden: ‘Het ligt totaal niet voor de hand.’ Hij wil alleen regeren met ‘partijen die de rechtsstaat serieus nemen en ten volle onderschrijven’. En in het verkiezingsprogramma van de PVV stellen Wilders en zijn volgelingen voor een religie, de islam, hard te bestrijden. En wel onder leiding van een minister van ‘Immigratie, Remigratie en De-islamisering’.

Vaarwel, vrijheid van godsdienst en het eerste artikel van onze grondwet. Ondanks het hoge aantal PVV-zetels in de peilingen, nu zo’n 25, ziet Hoekstra dit avontuur met de PVV niet zitten. Logisch, want dezelfde Hoekstra was ook tegenstander van de samenwerking in 2010, die uitmondde in een voor het CDA desastreuze gedoogconstructie in Rutte I. Maar ondertussen blijft zijn CDA in de provincie Limburg wél samenwerken met de PVV.

Wie beweert dat er een groot verschil bestaat tussen de PVV van Wilders en de PVV Limburg, die komt bedrogen uit. In het verkiezingsprogramma van de PVV Limburg staat daarover geen woord Chinees, laat staan Arabisch.

‘De PVV Limburg onderschrijft het landelijke partijprogramma. Dit betekent dat we ook in de provinciale politiek oog hebben voor ons landelijke programma. (…) En daarom ondersteunen wij ook het landelijk initiatiefwetsvoorstel van Geert Wilders en Machiel de Graaf betreffende het verbod van bepaalde islamitische uitingen.’

Wie beweert dat er een groot verschil bestaat tussen de PVV van Wilders en de PVV Limburg, die komt bedrogen uit

Daarmee staat de PVV Limburg ook voor het landelijke verkiezingsprogramma, met onfrisse teksten als: ‘Alleen de PVV heeft een visie ontwikkeld om Nederland te de-islamiseren, door bijvoorbeeld het verbieden van het verspreiden van de islamitische ideologie. En door het sluiten van de grenzen voor alle asielzoekers en migranten uit islamitische landen’. Om daar vervolgens droogjes aan toe te voegen: ‘Genoeg is genoeg.’ Bovendien staat de politiek leider en gedeputeerde van de PVV in Limburg, Robert Housmans, ook op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Voor de Limburgse leider van het CDA is dat geen probleem. Bij de vorming van het provinciebestuur in 2019 zei hij dat men elkaar ‘in de Provinciale Staten van Limburg nooit over Haagse opvattingen aanspreekt. (…) Wij maken ons druk over Limburgse onderwerpen die door Limburgse politici in een Limburgse context worden voorgelegd. Er staat nergens in de grondwet dat wij iets moeten vinden van wat Haagse Harry’s roepen’.

Hier ontstaat de onduidelijkheid. De PVV Limburg zegt namelijk het landelijke programma te onderschrijven, dat haaks staat op de grondwet en uiteraard ook van kracht is in Limburg. En bovendien zegt de PVV Limburg: ‘De opmars van de islamisering van Nederland stopt niet bij onze provinciegrenzen. In Limburg zijn er meer dan 24 islamitische moskeeën en gebedshuizen.’ Daarmee heeft het CDA Limburg zich in het provinciebestuur onmiskenbaar verbonden met de landelijke PVV.

Bovendien: de PVV is geen democratische politieke vereniging. Het is een politieke eenmanszaak van Geert Wilders, zonder leden of afdelingen. De PVV Limburg is de facto Geert Wilders.

Wopke Hoekstra kan formeel het CDA Limburg niet verbieden zich bestuurlijk te verbinden aan de PVV. In tegenstelling tot de PVV zijn er bij het CDA wél autonome, provinciale afdelingen. Maar het is ook in het belang van het CDA Limburg dat het landelijke CDA een succesvolle verkiezingscampagne kan voeren en zoveel mogelijk zetels weet te vergaren op 17 maart. En daarvoor is een consistent, geloofwaardig en overtuigend inhoudelijk verhaal nodig, zoals over de bescherming van onze rechtsstaat.

Populistische, extreemrechtse partijen als de PVV hebben opvattingen die haaks staan op de (christen)democratische uitgangspunten van het CDA. We hebben recent nog bij de bestorming van het Capitool gezien waartoe de politieke vrienden van Wilders in staat zijn.

Heel logisch dus dat Hoekstra niet met Wilders samen wil regeren. Maar het is nóg logischer als Hoekstra zijn Limburgse partijgenoten oproept hun samenwerking met Wilders met onmiddellijke ingang te staken.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -