Aan het begin van dit nieuwe jaar werd Saleh al-Arouri, een vooraanstaand leider van de Palestijnse militante groep Hamas, gedood in Beiroet bij een vermoedelijk Israëlische drone-aanval. De gevolgen van de moord doen zich gelden in het hele Midden-Oosten en roepen vragen op over de toekomst van de oorlog in Gaza en de mogelijke betrokkenheid van Iran en Hezbollah.
Arouri was een belangrijk doelwit – een oprichter van de militaire tak van Hamas, een belangrijke strateeg en fondsenwerver. Ook de andere Hamas-leden die bij de aanval zijn gedood, bekleedden hoge posities en waren betrokken bij militaire operaties of het leiderschap van Hamas. Hun dood is een aanzienlijke klap voor de slagkracht van de organisatie.
De aanval heeft angst voor regionale escalatie tussen Israël, Hamas en Hezbollah aangewakkerd. De leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, zei dat de moord ‘niet ongestraft zal blijven’ en dat de vergelding grenzeloos is, mocht Israël Libanon aanvallen. Beide partijen waarschuwden voor een mogelijke oorlog. Israël heeft geen verantwoordelijkheid opgeëist, maar wordt verdacht van de precisieaanval. Hamas is volgens Israël een terroristische organisatie, Arouri staat op de Israëlische dodenlijst. De aanval vond plaats in een bolwerk van Hezbollah in Beiroet. Er zijn zorgen dat het incident vredesbesprekingen, onderhandelingen over gevangenenruil tussen Hamas en Israël, en vrijlating van Israëlische gijzelaars in Gaza kan dwarsbomen.
Ondertussen gaat de strijd door in Gaza, waarbij Israël aandringt op meer evacuaties. Meer dan 22.000 Palestijnen zijn gedood sinds 7 oktober, toen Hamas Israël aanviel. Wapenstilstanden hebben geen stand gehouden.
De grootste slachtoffers zijn de Palestijnen in Gaza
In het toch al roerige Midden-Oosten zullen de spanningen wellicht oplopen. Iran heeft in het verleden Hamas gesteund met financiële middelen, wapens en militaire training. Het verlies van Arouri kan Teheran ertoe aanzetten de steun aan Hamas op te voeren. Het Iraanse leiderschap kan dit zien als een kans om Israël verder uit te dagen en de eigen invloed in de regio te doen gelden. Vanwege langdurige banden met zowel Iran als Hamas heeft Hezbollah, de door Iran gesteunde sjiitische militante groep in Libanon, ook een belangrijke rol te spelen in dit scenario. De deelname van deze groep aan het conflict zal de spanningen in de toch al instabiele regio verhogen en Libanon betrekken bij het bredere Israël-Palestina-conflict.
Het is moeilijk om de toekomst te voorspellen. De internationale gemeenschap volgt de situatie nauwlettend, waarbij veel landen aandringen op terughoudendheid en de-escalatie. De oorlog in Gaza, die nu drie maanden aan de gang is, heeft al talloze levens geëist en duizenden mensen ontheemd. De dood van Arouri voegt een extra laag complexiteit toe aan een al ingewikkeld conflict. De dynamiek tussen Israël en Hamas zal waarschijnlijk veranderen, nu de groep worstelt met het verlies van een belangrijke leider. Dat er mogelijk vergeldingsacties zullen plaatsvinden baart zorgen.
De internationale gemeenschap moet snel handelen om verdere escalatie te voorkomen en omstandigheden bevorderen die bevorderlijk zijn voor vrede. De komende dagen zijn cruciaal voor het verloop van het conflict en de vooruitzichten op een rechtvaardige en blijvende oplossing in de regio.
Sommige critici denken dat Israël een drone-aanval uitvoerde in Libanon om zo meer steun in het Westen te verwerven. Israël zou hopen op een oorlog op twee fronten, zodat het lijkt alsof Israël de partij is die wordt belaagd.
De implicaties van deze actie moeten nog volledig worden begrepen, maar het is duidelijk dat Iran zich roert en Israël doorgaat met de zware bombardementen op Gaza. De grootste slachtoffers zijn de Palestijnen in Gaza. Zij lijden immens onder de bombardementen, terwijl alles om hun heen wordt verwoest. Helaas blijft de internationale gemeenschap stil, ondanks de recente actie van Zuid-Afrika, om Israël aan te klagen voor genocide bij het Internationaal Gerechtshof.
Nu u hier toch bent...
Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.
Vertel mij meer!