15.6 C
Amsterdam

Kritische vragen aan BBB? Die stellen journalisten pas als het te laat is

Chris Aalberts
Chris Aalberts
Journalist en auteur van o.a. ‘De puinhopen van rechts’. Doceert Media & Journalistiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Lees meer

Rechtse partijen vergaderen graag in beslotenheid. Al sinds de start van Forum voor Democratie zijn journalisten niet welkom bij ledenvergaderingen. Andere rechtse partijen doen dat ook zo, of ze nu JA21, BBB of BVNL heten. Zo kwam BBB afgelopen zaterdag bijeen in Nijkerk. Binnen vergaderden een paar honderd leden en journalisten moesten buiten blijven. Je zou denken dat redacties hun middelvinger opsteken en het hele evenement overslaan, maar nee: vrijwel alle grote media waren er. Na afloop was er een korte presentatie van de provinciale lijsttrekkers.

BBB is opgericht door mensen van een communicatiebureau en dat merk je aan alles. Er is een mooi beeld neergezet van een partij voor iedereen: voor burgers én boeren, voor stad én platteland. Om bij BBB te horen heb je alleen wat boerenverstand nodig. De leider spreekt in gewone mensentaal, benoemt allerlei problemen, komt veel in de media, presenteert zichzelf zo menselijk mogelijk en formuleert standpunten waar grote groepen mensen het mee eens zijn. Caroline van der Plas is populair en we zien haar regelmatig in allerlei talkshows en andere programma’s.

Waar doet dat ook alweer aan denken? O ja, aan Thierry Baudet, de man van die andere partij die bij ledenvergaderingen journalisten op de gang liet staan. Jarenlang was hij een publiekslieveling en vochten televisieprogramma’s om zijn aanwezigheid. Hij bracht een ‘verfrissend geluid’ dat echt anders was dan andere partijen. Baudet benoemde problemen in het land en kiezers liepen met hem weg. Het probleem kennen we inmiddels: hier worden oorzaak en gevolg door elkaar gehaald. Mocht Baudet zo vaak op televisie omdat hij populair was, of werd hij populair door al die optredens? We weten het antwoord.

Ondertussen was geen redactie bezig met de vraag waar Baudet echt voor stond, wat ‘homeopathische verdunning’ betekende, waarom Baudet het had over ‘een dominant blank Europa’ en wat hij met het woord ‘boreaal’ wilde zeggen. Pas ruim drie jaar nadat Baudet in de Tweede Kamer kwam, begonnen redacties te begrijpen dat hij een extremist is. Sommigen deden er nog langer over.

BBB is geen Forum, maar er is genoeg reden om kritische vragen te stellen

U zult mij niet horen zeggen dat Caroline van der Plas hetzelfde is als Thierry Baudet. Gelukkig niet. Overeenkomsten zijn er wel. Baudet had het over een schoolboekenpolitie en een lerarenmeldpunt en die staan ook in het programma van BBB. Er zijn wel meer voorstellen die suggereren dat BBB niets opheeft met – of snapt van – de open samenleving. Zo worden milieu- en dierenactivisten op allerlei manieren beknot: van het ongeldig verklaren van moties over fokverboden tot bemoeienis met de lunch bij gesubsidieerde organisaties.

BBB is geen Forum, maar er is genoeg reden om kritische vragen te stellen. Ook in Nijkerk. De lijsttrekker van BBB in Friesland is oud-fractiemedewerker van de PVV. Het suggereert dat de man van discriminatie en de rechtsstaat weinig begrepen heeft. Dat geldt ook voor de lijsttrekker in Zeeland, die actief is geweest bij Farmers Defence Force, een smerige intimidatieclub. Ook over oud-FvD’ers op de lijsten in Groningen en Zuid-Holland geen enkele kritische vraag. Zo komt Statenlid Henk Scholtz weg met de mededeling dat FvD geen nette partij meer is. Is daarmee de kous af?

Jarenlang vertikten journalisten het kritisch naar Forum te kijken. Pas nu journalisten voor de neus van hun collega’s worden geïntimideerd en de geweldsfantasieën van Gideon van Meijeren de spuigaten uitlopen beginnen redacties door te krijgen dat er een groot probleem is. Natuurlijk zonder te reflecteren op hun eigen rol bij het populair maken van Forum. Dat is hard nodig: bij BBB doet de journalistiek het weer, terwijl men dubieuze voorstellen uit het verkiezingsprogramma met de mantel der liefde bedekt in plaats van Van der Plas er stevig op bevraagt.

Journalisten doen dat vermoedelijk pas nadat BBB het curriculum van de journalistenschool heeft gewijzigd.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -