18 C
Amsterdam

Voorzitter Bergkamp, verwijder ook islamofobie en racisme uit de Kamer

Tayfun Balcik
Tayfun Balcik
Journalist en historicus.

Lees meer

Kamervoorzitter Vera Bergkamp ontnam afgelopen week het woord van FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren, nadat hij in het coronadebat opriep tot ‘wetteloosheid’. Bergkamp beriep zich daarbij op artikel 8.16 van het Reglement van Orde van de Kamer. Leden moeten zich onthouden van het gebruik van beledigende uitdrukkingen, het verstoren van de orde en ‘het instemming betuigen met of aansporen tot onwettige handelingen’.

Heel goed, dacht ik. Eindelijk worden volksmenners aangepakt en de democratie verdedigd tegen onruststokers die gedijen bij haat, polarisatie en angstzaaierij. Maar twee tellen na deze constatering vroeg ik me af of het Reglement van Orde al niet veel eerder geactiveerd had kunnen worden.

Namelijk tegen racistische ophitsers zoals Geert Wilders, Thierry Baudet en nog een hele trits aan rancuneuze Kamerleden, die jarenlang ‘het huis van de democratie’ hebben gegijzeld met islamofobie en anti-zwart racisme. Noem een Joost Eerdmans, Derk Jan Eppink (vroeger FvD, nu JA21) Wybren van Haga (vroeger FvD), Martin Bosma, Machiel de Graaf en Gidi Markuszower (PVV).

Twee dagen voordat Van Meijeren werd aangepakt, had Wilders het nog over het ‘importeren van laffe Afrikaanse en Arabische roedels die in onze straten de gewone Nederlander als prooi opjagen’. Is dit geen belediging of ordeverstoring? Bergkamp zat erbij en keek ernaar. Net als alle andere Kamervoorzitters die de afgelopen vijftien jaar zulk taal als de ‘vrije uitwisseling van meningen in het debat’ hebben beschouwd.

Moet je nagaan: er is zelfs een ‘Marokkanendebat’ geweest om het ‘Marokkanenprobleem’ op te lossen in 2013, aangevraagd door de PVV. Diezelfde partij stelt Syrische en Afghaanse vluchtelingen nog altijd en masse gelijk aan ‘terrorisme’ terwijl zij juist proberen te ontkomen aan terreur, die mede door westers ingrijpen is veroorzaakt. Wybren van Haga associeerde zelfs Sylvana Simons met geweld. Hij vond het een ‘onverwacht goed einde’ dat zij plenair ontkennend antwoord gaf op de vraag of zij hem misschien een kogel door zijn kop toewenst.

Waarom is er toen niet ingegrepen? Tellen de gevoelens van belediging en onrust van deze Nederlanders van kleur niet? Heeft het misschien te maken met het feit dat de haat en het geweld zich nu ook hebben gekeerd tegen witte Nederlanders zoals Sigrid Kaag, Pieter Omtzigt, Hugo de Jonge en journalisten, die door extreemrechts worden bedreigd?

Onze democratie wordt al jaren uitgehold door misbruikers van de zogenaamde vrijheid van meningsuiting. Racisme is geen mening. Dreigementen ook niet. De rechtsstaat en democratie hebben niets aan ineffectieve woorden tegen systematische haatzaaiers en ordeverstoorders.

Voorzitter Bergkamp moet hen bij herhaling van hun racisme en islamofobie uit de Kamer verwijderen, waarna pas echt ‘tot de orde van de dag’ gekeerd kan worden. En bij verdere herhaling zou de toegang tot de Kamer voor langere tijd geweigerd moeten worden. In plaats daarvan worden we nu totaal blootgesteld aan en vergiftigd door racisme op de nationale tv.

Als Nederland ons gezamenlijk thuis is, dan hebben we veel te lang deze onveilige boze witheid in de woonkamer geduld, die minderheden naar de zolderkamers van Nederland heeft geduwd. Nooit is er een situatie geweest waarbij moslims en zwarte Nederlanders als gelijkwaardige burgers plaats konden nemen aan de keukentafel van Nederland. Tijd om eens een keer de islamofobe racist naar zijn kamer te sturen.

Of mag het een keer ook om de veiligheid van Nederlandse moslims, Nederlandse Marokkanen en zwarte Nederlanders gaan?

Wat is belangrijker? Dat je zogenaamd ‘in vrijheid’ blijft ruiken aan de islamofobe drol die Wilders in de woonkamer achterlaat? Of mag het een keer ook om de veiligheid van Nederlandse moslims, Nederlandse Marokkanen en zwarte Nederlanders gaan, Nederlanders die zich bedreigd voelen door de haat die in de publieke ruimte wordt getolereerd?

Woorden doen pijn. Woorden komen aan. Bij The Voice of Holland wordt naast seksueel misbruik ook gesproken over ‘grensoverschrijdende appjes en opmerkingen’. Maar Wilders is inmiddels zo ver over de grenzen van moslims gegaan, dat we er bijna gevoelloos door zijn geworden. Maar vergis je niet. De reden waarom de maatschappij gesegregeerd blijft, heeft ook te maken met de haat die jij als vrijheid viert.

Voor echte vrijheid in Nederland moeten witte Nederlanders een prijs betalen door in te schikken en ruimte te maken, zodat iedereen kan genieten van de vrijheid van Nederland. Laat het zien, wit Nederland. Belijdt de vrijheid van Nederland niet alleen in woorden voor jezelf. Stuur witte onvrijheid naar zijn kamer. Voor het algemeen belang van multicultureel Nederland.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -