5.5 C
Amsterdam

‘Ongehoord Nederland-aanhangers worden juist het meest gehoord in de media’

Jaime Donata
Jaime Donata
Journalist gespecialiseerd in kunst & cultuur en politiek.

Lees meer

Ongehoord Nederland wil de nieuwe omroep zijn voor ‘ongehoorde Nederlanders’. De rechtse aspirant-omroep van Arnold Karskens en de zijnen claimt de drempel van 50.000 leden na een kleine maand al bijna te hebben gehaald. Maar de weg richting de status van omroep gaat niet zonder tegenslag. Bestuurslid Haye van der Heyden is inmiddels al opgestapt vanwege zijn principiële uitspraken over het recht op vrije meningsuiting voor pedofielen en Holocaust-ontkenners. En wordt de achterban van Ongehoord Nederland niet al genoeg gehoord? We vroegen het ons panel.

Ibrahim Özgül (35), finance- en project professional

‘Als je op straat aan willekeurig iemand vraagt of die persoon zich ongehoord voelt in de media, is het antwoord waarschijnlijk ‘ja’. Je kunt niet alle mensen aan het woord laten. Maar het verhaal van Ongehoord Nederland dat onderwerpen als kritiek op de islam en angst voor vluchtelingen niet gehoord worden in onze media, dat is echt totale onzin.

En toch: wanneer een mening niet tegen de wet is, dan mag die mening in principe geuit worden. Wel is er volgens mij een rode lijn. Die is er voor Holocaust-ontkenners, islamofoben en racisten als Joost Niemöller (één van de initiatiefnemers van Ongehoord Nederland, red.).

‘Racisme is geen mening’

Dat mensen heel erg rechts zijn, dat mag. En je mag ook fundamentele kritiek op de islam of het jodendom hebben en daarover een open en eerlijk debat voeren. Maar dat doet extreemrechts niet. Extreemrechts jaagt mensen op en demoniseert. En dat alles van onze belastingcenten. Ik zit er niet op te wachten dat er straks een omroep is die allemaal racistische, islamofobe, antisemitische en homofobie troep uitzendt. Het internet staat hier al vol mee.

Eigenlijk vind ik dus dat er op de publieke omroep geen plaats is voor Ongehoord Nederland. Racisme is geen mening. Het leidt tot ontwrichting van een samenleving. Dat mogen we niet laten gebeuren. We kunnen ons dan niet verschuilen achter de vrijheid van meningsuiting.’

Lourdes Boasman (69), gepensioneerd en taalvrijwilliger

Welke mensen zijn het nou, die zeggen dat ze ‘ongehoord’ worden? Op basis van wat ik uit de media heb vernomen gaat het om mensen die in mijn optiek nogal onfrisse ideeën willen uiten. Racisme en antisemitisme horen niet thuis op de buis. Er zullen altijd mensen zijn die ontevreden zijn en dat ook blijven. Maar we moeten geen zendtijd geven aan een omroep die laster en smaad propageert.

Er zijn echte problemen en misstanden in onze maatschappij. Die kunnen we binnen ons huidige omroepbestel uitstekend aan de kaak stellen. Het is vervolgens aan de politiek om hiermee wat te doen. En onze volksvertegenwoordigers kiezen we zelf.

‘Racisme en antisemitisme horen niet thuis op de buis’

Maar dan moet het wel om legitieme zaken gaan. Gekakel over een lager IQ bij zwarte mensen is alleen maar een uiting van de eigen domheid. Wat dat betreft hoeven we alleen maar te kijken naar de intelligentie van twee Amerikaanse politici: oud-president Barack Obama en de huidige president Donald Trump.

Wel moet ik toegeven dat politieke correctheid soms doorslaat. Denk aan D66, waar men opeens vond dat ‘bemanning’ moest worden veranderd in ‘bemensing’. Discussie over semantiek vertroebelt de discussie over de echte problemen. We moeten dus niet op elk slakje zout leggen.

Desalniettemin rechtvaardigt dit niet de oprichting en het faciliteren van een omroep waar mensen met uiterst dubieuze ideeën zonder tegenspraak hun haat kunnen spuien. Overigens lijkt de houdbaarheid van deze club uiterst kort. De eerste splijtingen binnen het bestuur zijn alweer een feit. Conclusie: niet doen.’

Stephano Stoffel (57), ZZP’er, bestuurder en columnist

‘Ieder mens heeft het recht om een omroep op te starten. Maar of het geluid van deze club mensen echt ongehoord is in Nederland? We hebben WNL en Powned toch al?

Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen zat ik in het publiek bij een WNL-uitzending van Rick Nieman, samen met een paar Marokkaanse-Nederlandse PvdA’ers. Nieman is een aardige man en het publiek was ook leuk. Op de gang kwam ik Annabel Nanninga tegen. Zij groette mij normaal, maar ze is wel lid van de extreemrechtse partij Forum voor Democratie.

‘We hebben WNL en Powned toch al?’

Haar partijgenoot, wiens naam ik liever niet noem, liep daarna langs, in de richting van de studio, en mompelde iets in de trant van: ‘Jaja, daar heb je ze weer’, toen hij ons zag staan. Als iemand van FvD al zo reageert op een stel PvdA’ers in de studio bij een talkshow en deze partij steunt Ongehoord Nederland, dan ben ik wel benieuwd wat er straks via de zender wordt uitgezonden.

Wanneer ik hoor en lees wat die mensen achter Ongehoord Nederland allemaal roepen, dan ben ik het sowieso wel eens met de naam. Ik vind het namelijk echt ongehoord dat één van de oprichters (Joost Niemoller, red.) tegen rassenvermenging is en David Irving, een beruchte Holocaust-ontkenner, een prima historicus vindt. Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd of de Raad voor de Journalistiek vindt of een dergelijke omroep past binnen een liberaal land als Nederland. Ik zou zelf in ieder geval geen programma van Ongehoord Nederland gaan kijken.’

Salma Karim (25), CEO en graphic designer

‘Ik vind dat Ongehoord Nederland-aanhangers juist degenen zijn die het meest gehoord worden in de media. Het gaat altijd over mensen als Thierry Baudet en Geert Wilders, met hun extreme ideeën en discriminerende uitspraken. Hun aanhangers zijn ook het meest actief op social media en staan klaar om iedereen aan te vallen en de meeste racistische, discriminerende uitspraken te posten.

Natuurlijk zijn er grenzen aan wat kan op de publieke omroep. Het non-discriminatiebeginsel vind ik heel belangrijk, maar je weet dat Ongehoord Nederland zich aan dit belangrijke principe nooit zal houden. Nu doet de aspirant-omroep dat al niet. Als Ongehoord Nederland inderdaad zendtijd gaat krijgen, dan wordt deze omroep de spreekbuis van PVV en Forum voor Democratie.

‘Er grenzen aan wat kan op de publieke omroep’

En dan Joost Niemöller, één van de initiatiefnemers. Ik geloof dat hij helemaal doorgeslagen is, geradicaliseerd. Niemand, zelfs GeenStijl niet, neemt Niemöller nog serieus. Maar nu heeft hij een nieuw podium gevonden zodat hij weer in de spotlights kan staan.

Joost Niemöller en politici van PVV en FvD zijn berucht als sociale mediagebruikers, omdat ze via Twitter en Facebook informatie verspreiden die niet klopt. Ik ben bang dat Ongehoord Nederland de leugens van deze mensen een nog groter podium gaan geven. Daarmee wordt de haat en de polarisatie in onze samenleving alleen maar versterkt.’

Pritam Soekhradj, (18), scholier havo 5

‘De vrijheid van meningsuiting is een belangrijk recht waar iedereen recht op heeft. Maar toch hebben veel mensen het gevoel dat ze niet gehoord worden. Mede-oprichter Haye van der Heyden verdedigde de vrijheid van meningsuiting van Holocaust-ontkenners en pedofielen, wat voor nogal wat ophef zorgde.

‘Je kunt mensen moeilijk verbieden om hun mening naar voren te brengen’

Ik ben trouwens wel benieuwd waarom mensen geloven dat de Holocaust niet heeft plaatsgevonden. Of wat het verhaal van pedofielen is. Zulke verhalen krijgen zelden de ruimte op een manier dat je de gedachtegang van de mensen die deze ideeën hebben helemaal kunt volgen.

Eigenlijk vind ik dat je je mening op een nette manier moeten uiten. Anderen kunnen en mogen het niet eens zijn met die mening, maar je kunt mensen moeilijk verbieden om hun mening naar voren te brengen.’

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -