Met veel bombarie trok Omroep Zwart naar Hilversum: tijd voor échte diversiteit op radio en tv. Onder leiding van rapper en voorzitter Akwasi trok de omroep met gemak de 50.000 benodigde leden om te mogen uitzenden. De boodschap kwam aan. Maar de kijkers wisten het eerste tv-programma, het muzikale Podium Zwart op vrijdagavond, nauwelijks te vinden. We lieten ons panel een aflevering kijken. Wat vinden zij van dit programma en de omroep?
Leontine Vreeke (46), salesmanager, wijkraadslid Katendrecht-Wilhelminapier Rotterdam (D66), zangeres
‘Die slechte kijkcijfers komen vanwege het late tijdstip en omdat er nauwelijks ruchtbaarheid aan werd gegeven. Niet omdat het slecht was. Maar wat een leuk programma. Het is alsof je in een podiumhuis staat. En de sfeer was heel positief. Er kwam allemaal nieuw talent. Je hoort andere muziek dan bij de Top 2000.
‘Ik denk ook dat je Podium Zwart en Omroep Zwart een kans moet geven. Het is voorbarig om nu al te concluderen dat Omroep Zwart niets toevoegt aan de NPO. Ik hoop wel dat ze maatschappelijke programma’s gaan maken, de verhalen van de diversiteit gaan vertellen, een afspiegeling van onze veelkleurige samenleving zullen zijn. In Nederland zijn er maar weinig programma’s die dat doen. We zien teveel het perspectief van de witte man en vrouw. De Nieuwe Maan vroeger en De Sociëteit nu vormen hier de uitzondering op, maar dit zijn stipjes op een wit vel papier.
‘Ik hoop wel dat ze maatschappelijke programma’s gaan maken’
‘Wat voor programma ik graag zou willen zien? Een soort Oprah Winfrey Show. En wie dat zou moeten presenteren? Ik natuurlijk, hahaha.’
Anushka Soekhradj (29), sociaal werker
‘Podium Zwart vond ik eigenlijk best wel leuk. Ik wist niet precies wat ik moest verwachten, en ik ben aangenaam verrast. Ik mis deze diversiteit op de Nederlandse televisie en radio. Ik weet nog dat ik vroeger liedjes aanvroeg op de radio en te horen kreeg: ‘Dit is geen mainstream, dit draaien we niet.’
‘Podium Zwart is niet een programma dat ik had verwacht van Omroep Zwart. Ik verwachtte een geëngageerd programma, met kritiek op racisme in Nederland. Een soort Ongehoord Nederland, maar dan met radicaal-linkse meningen.
‘De naam Omroep Zwart vind ik wel ongelukkig gekozen. En een titel als Podium Zwart kan geïnterpreteerd worden als passieve agressie. Mede daardoor heeft Podium Zwart zulke slechte kijkcijfers gekregen, denk ik. Want Omroep Zwart polariseert. Ze gaan mee in de tegenstelling tussen zwart en wit. Als je weerstand voelt hiertegen, dan kijk je sowieso niet naar programma’s van deze omroep. Ik ben niet wit, ik ben niet zwart. Ik wil niks te maken hebben met die tweedracht.
‘Ze moeten wat aan hun marketing doen’
‘Eigenlijk moet Omroep Zwart een andere naam hebben als ze meer mensen willen trekken. Ook moeten ze wat aan hun marketing doen. Ik zag eens langs de weg een poster dat Omroep Zwart ging uitzenden, maar kwam op social media niets tegen. Ze moeten beter aan pr doen.’
Mostafa Hilali (48), militair, actief in het maatschappelijk middenveld
‘Ik heb eerlijk gezegd nog niks gezien, maar toch wil ik even kwijt dat ik erg trots ben op mijn broeders en zusters van kleur van Omroep Zwart. Het is hen namelijk wél gelukt om in een mum van tijd het benodigde aantal leden te halen om een omroep te starten. Daar kunnen de islamitische omroepen nog een puntje aan zuigen. Dat ze nu vooral muziek en entertainment maken, doet daar niks aan af.
‘Het is een nieuwe omroep, het zijn jonge mensen. Ze moeten zichzelf opnieuw uitvinden. Het is ook prima dat ze met entertainment beginnen. Zulke positieve dingen heb ik veel liever, dan dat ze bijvoorbeeld met fake news aan de haal gaan, zoals bij Ongehoord Nederland.
‘Gun Omroep Zwart de tijd, laat ze hun expertise opbouwen. Natuurlijk wil ik ook die documentaires en discussieprogramma’s waar zoveel mensen van kleur naar smachten. En het zou fijn zijn als het niet alleen over ons gaat, maar ook met ons gebeurt. Ze hebben tijd nodig. En daarbij helpt framing, dat ze voor tweedeling zouden zorgen, uiteraard niet. Aperte onzin. Omroep Zwart is juist het resultaat van dat een groot deel van Hilversum die mensen van kleur geen stem wil geven.
‘Gun Omroep Zwart de tijd, laat ze hun expertise opbouwen’
‘Laten we Omroep Zwart beoordelen op wat ze hebben gedaan en niet op wat ze nog niet hebben gedaan. Als we dat laatste gaan doen, dan hoef je nooit meer Nederlandse tv te kijken.’
Dimple Sokartara (29), communicatieadviseur
‘Ik vind het heel tof dat er zo’n unieke omroep bijgekomen is. Ik ken geen enkele andere omroep waarbij mensen van allerlei etniciteiten bij elkaar komen, programma’s maken en presenteren. Ik hoop wel dat het meer zal zijn dan een podium voor talent.
‘Ik ben er namelijk van overtuigd dat er meer potentie in de omroep zit en ik hoop niet dat het een soort MTV 2.0 wordt. Dat zou ik heel jammer vinden, wat dat zou bijdragen aan de opinie die men al heeft: dat mensen van kleur vooral uitblinken in muzikale kwaliteiten.
‘Ik hoop niet dat het een soort MTV 2.0 wordt’
‘Dit is ook zeker waar, maar er zijn bijvoorbeeld heel veel talentvolle opiniemakers van kleur, die zeker weten een ‘serieus’ programma neer kunnen zetten. Ik zou het zelf ook tof vinden om een Jinek van kleur te zien, om maar een voorbeeld te noemen.
Ibrahim Özgül (38), finance- en project professional
‘De eerste uitzending van Podium Zwart viel me eerlijk gezegd vies tegen. Begrijp me niet verkeerd: ik vind het goed dat ze er zijn, maar het is me niet helder wat hun doelstellingen zijn. Ik had in ieder geval hele andere verwachtingen.
‘Dit is gewoon een Nederlandse MTV, maar dan gemaakt door de Black Lives Matter-mensen. Dat kan toch niet?! Is dit nou hoe we structurele discriminatie van mensen van kleur tegen willen gaan? Ik vind het zwaar tegenvallen. Ik had inhoudelijk veel meer verwacht. Meer discussies en debat over het bedenken van oplossingen voor grote actuele onderwerpen en maatschappelijke kwesties. Maar van wat ik nou heb gezien, lijkt het op een broedkanaal voor mensen en artiesten die niet beroemd zijn – om die zo een podium te bieden. Echt een teleurstelling. Logisch dus dat er zo weinig kijkers zijn.
‘Ik had inhoudelijk veel meer verwacht’
‘Als ik ze even ongevraagd advies mag geven: Malcolm X, Martin Luther King, Mohammed Ali. Begin met de zwarte klassiekers en geschiedenis, zodat de jeugd van tegenwoordig, die zoveel meer mogelijkheden tot zijn beschikking heeft, zich daaraan kan optrekken. Black power!’
Nu u hier toch bent...
Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.
Vertel mij meer!