13.1 C
Amsterdam

Onze Turkse pensionado’s zijn weer terug

Reyis Kurt
Reyis Kurt
Huisarts en schrijver van korte verhalen.

Lees meer

Ze zaten op het balkon. Ineens werd zij benauwd en kreeg pijn op de borst. Met spoed werd ze in een privéziekenhuis geholpen. Ook heeft ze medicijnen erbij gekregen.

Samen met haar man was ze op mijn spreekuur. De tas vol medicijnen leegde ze op mijn bureau. Na wat gepuzzel merkte ik dat ik het best ingewikkeld vond. Dat zei ik tegen haar. Ik beloofde haar baxterrollen, medicijnen in plastic rollen, voor haar te organiseren.

In de middag moest ik naar een vrouw die in een vliegtuig was gevallen. Bij haar thuis vertelde ze dat er op het vliegveld in Centraal Anatolië geen rolstoel voor haar beschikbaar was. Alle rolstoelen werden al door anderen gebruikt. Met moeite had ze lopend het vliegtuig bereikt. Op de eerste trede van de trap was ze voorover op de trap gevallen. Toen mocht ze wel met de lift in het vliegtuig. Ze had veel pijn, maar had haar onderbeen niet ontbloot om te kijken.

Na enkele uren verveelde ze zich en zei ze dat ze zich goed voelde

In kleuren en geuren vertelde ze over het foute gedrag van sommige passagiers na de landing. Ondertussen keek ik de grote blauwe plek op het onderbeen na. Daarna ging ik op de bank zitten en luisterde beleefd naar haar waarnemingen over wangedrag van medepassagiers. Hoe onopgevoed sommige mensen wel niet zijn. Helaas moest ik haar mooie beschrijvingen onderbreken. Ze vroeg nog of ik koffie wilde. Daar had ik geen tijd voor. Een lokum, Turks fruit, dan? Daar zei ik geen nee tegen. Ik opende de doos met mix lokum en pakte de lekkerst uitziende middelste lokum. Met volle mond nam ik afscheid.

De volgende dag vertelde een andere patiënte op leeftijd dat ze het in het vliegtuig naar Centraal Anatolië benauwd werd. Verschillende artsen ontfermden zich over haar. Ze dachten aan een hartinfarct en overwogen om een noodlanding in Wenen te laten maken. Dat deden ze toch maar niet. Uiteindelijk landden ze in Centraal Anatolië. Ze werd direct met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Na enkele uren verveelde ze zich en zei ze dat ze zich goed voelde. Ze ondertekende papieren waarmee ze aangaf dat ze op eigen risico met ontslag ging en vertrok naar haar dorp. Op de terugvlucht naar Nederland was ze weer benauwd geworden.

Onze Turkse pensionado´s zijn weer terug.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -