16.2 C
Amsterdam

1 mei-demonstraties vinden plaats onder hoogspanning

Lees meer

De Dag van de Arbeid vindt vandaag onder hoogspanning plaats in landen met een sterke 1 mei-traditie, zoals Duitsland en Turkije. In Duitsland zijn de autoriteiten gealarmeerd vanwege pro-Palestijnse betogingen en in Istanbul heeft de gouverneur bijna alle toegangswegen naar het Taksim-plein geblokkeerd. Zo meldt de Turkse nieuwssite Duvar.

In het pro-Israëlische Duitsland zijn de autoriteiten extra waakzaam, vanwege de oorlog in Gaza. Pro-Palestijnse activisten worden beperkt, maar ook ‘aangevallen door de politie’ in hun betogingen, meldt Redstreamnet.

Volgens linkse activisten ‘profiteert’ de Duitse wapenindustrie van de ‘genocide in Gaza’, door wapenleveranties aan Israël. Duitse politie-eenheden zijn grootschalig uitgerukt, om ‘wanordelijkheden’ te voorkomen.

In Istanbul pakt de gouverneur – aangesteld door de Turkse president – het nog grondiger aan en heeft alle toegangswegen tot het Taksim-plein geblokkeerd. Demonstranten die toch naar het plein willen trekken, worden meteen gearresteerd  of weggehouden met traangas.

In ons land staan er ook betogingen op de agenda. Zo wordt er vanmiddag een ‘FNV-solidariteitsmanifestatie Palestina’ op het Amsterdamse Museumplein gehouden. ‘Breng je Palestijnse vlaggen en keffiyehs mee!’, staat er bij de oproep voor ‘solidariteit met werkers die vermoord, onderdrukt en uitgehongerd worden!’

- Advertentie -