13.2 C
Amsterdam

Nadia Moussaid vertelt over Palestijnse vluchtelingen

Lees meer

Programmamaker Nadia Moussaid vertelde gister bij Bar Laat over haar recente ontmoetingen met Palestijnse vluchtelingen. ‘Bijna niet te beschrijven wat ze hebben meegemaakt.’

Ze was net geland, terug van haar reis naar Egypte, waar ze voor hulporganisatie Save the Children met Palestijnse vluchtelingen sprak. Ze moest nog bijkomen, niet alleen van de reis, want de verhalen die ze had gehoord waren op zijn minst schrijnend. ‘Veel van hen geven aan dat er bijna geen woorden voor te vinden zijn om te beschrijven wat ze hebben meegemaakt’, zei ze tegen presentator Sophie Hilbrand.

In beeld komt een Palestijnse man die onlangs is gevlucht naar Egypte met zijn vrouw en kinderen, maar nog niet lijkt te beseffen dat hij nu veilig is. Zijn grootste angst is niet om dood te gaan, maar om levend onder het puin terecht te komen. Hij schiet vol en vertelt met gebroken stem verder: ‘Dat mijn kinderen onder het puin terechtkomen en ik ze er niet onder vandaan kan krijgen.’

Moussaid vertelt over een jongen die zijn hele familie van 21 personen heeft verloren. Alleen een baby is over, die door een neef is gered. Hij laat haar de familie-appgroep zien en zegt dat er niemand meer is. De jongen droomt vaak over zijn overleden broers en vraagt zich in zijn dromen af hoe het in de hemel is.

Ze vertelt over een andere man die een kind verloor waarvan alleen nog de romp over was. Sindsdien telt hij elke avond de ledematen van zijn overgebleven kinderen. ‘Het is zo erg wat deze mensen allemaal overkomt. Het is echt laag op laag op leeg. Wat mij shockeerde, is dat ook heel veel mensen overlijden door een hartaanval’, vertelt ze om aan te geven wat de trauma’s zijn die mensen te verwerken krijgen.

Nadia Moussaid is ambassadeur van Save the Children en zet zich de komende tijd in voor kinderen in nood. Voordat ze naar Egypte ging, bezocht ze ook de grens met Oekraïne. ‘Dit is wat ik kan doen. De verhalen vertellen’, zegt ze.

- Advertentie -