15.8 C
Amsterdam

11 jaar cel geëist tegen Turkse journaliste die Erdogan ‘beledigde’

Lees meer

Het Turkse Openbaar Ministerie eist elf jaar celstraf voor journalist Sedef Kabas (53) vanwege het ‘beledigen’ van president Erdogan en twee ministers. Dit schrijft de Turkse nieuwssite Duvar.

Voor het ‘beledigen van de president’ geldt in Turkije normaliter maximaal vier jaar celstraf. Aangezien ook de twee ministers zijn meegenomen in de aanklacht, komt de gecombineerde eis uit op elf jaar.

De ‘belediging’ in kwestie is een gezegde dat Kabas vorige maand op een tv-kanaal van de oppositie uitte en daarna nogmaals gebruikte in een tweet: ‘Wanneer een os een paleis opklimt, wordt hij geen koning, maar het paleis wel een stal.’

Een regeringswoordvoerder sprak nadien schande van haar woorden: ‘De eer van de presidentiële residentie is de eer van ons land. Ik veroordeel de vulgaire beledigingen die naar onze president en zijn residentie is gemaakt.’

Persvrijheidsorganisaties eisen dat Kabas onmiddellijk wordt vrijgelaten.

Sinds 2014, het jaar dat Erdogan president werd, zijn zo’n 160.000 Turken vervolgd voor het ‘beledigen van de Turkse president’, waaruit ongeveer 13.000 veroordelingen volgden.

- Advertentie -