12 C
Amsterdam

12.000 krabbels voor petitie: ‘Ontsla EU-baas Michels na ‘sofagate’’

Lees meer

Een petitie waarin het ontslag wordt geëist van Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, heeft 12.000 handtekeningen opgehaald. 

De voorzitter van de Europese Raad nam vorige week plaats in de zetel naast president Erdogan tijdens een bezoek aan Turkije. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, was ook mee, maar voor de twee EU-leiders was maar één stoel beschikbaar. Von der Leyen moest daardoor op een bankje zitten.

Volgens de ondertekenaars van de petitie heeft Michel door akkoord te gaan met de vernedering van Von der Leyen de positie van de EU en vrouwenrechten geschaad.

De organisaties vinden dit extra erg vanwege het besluit van de Turkse regering om afstand te doen van de Istanbul Conventie, een Europees verdrag ter voorkoming en bestrijding van geweld tegen vrouwen.

Onder de ondertekenaars zich van de petitie bevinden zich internationale vrouwenrechtenorganisaties als Millennia2025 Women and Innovation Foundation en de International Law League of Women. Andere ondertekenaars zijn voornamelijk Belgische schrijvers, advocaten en parlementsleden.

Michel beweerde eerst dat hij niet verantwoordelijk was voor wat er was gebeurd. Toch bood hij later zijn excuses aan en gaf toe dat hij misschien een fout had gemaakt.

- Advertentie -