16.8 C
Amsterdam

Amerikaanse senatoren schrijven dreigende brief aan Internationaal Strafhof

Lees meer

Twaalf Amerikaanse senatoren hebben in een brief aan het Internationaal Strafhof gedreigd dat de Verenigde Staten ver kan gaan om bondgenoten te bevrijden. Dit bericht de Arabische website Middle East Eye.


Karim Khan, de hoofdaanklager van het Strafhof, wil arrestatiebevelen uitvaardigen tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Yoav Gallant. De twaalf Amerikaanse senatoren zijn hier niet van gediend en beroepen zich op de beruchte American Service-Members’ Protection Act uit 2002, beter bekend als de The Hague Invasion Act.

‘Als u een bevel uitvoert voor de arrestatie van het Israëlische leiderschap, zullen we dit niet alleen interpreteren als een bedreiging voor de soevereiniteit van Israël, maar ook voor de soevereiniteit van de Verenigde Staten. Ons land demonstreerde in de Protection Act van de American Service Members hoever we zullen gaan om die soevereiniteit te beschermen’, schreven de senatoren in een brief aan de officier van justitie Karim Khan, aldus Middle East Eye.

Protection Act van de American Service Members

President George W. Bush ondertekende deze controversiële wet in 2002 in reactie op de aanslagen van 11 september. Volgens deze wet mogen de VS er alles aan doen om eigen militairen en overheidsheidspersoneel én die van hun bondgenoten te beschermen en hen te bevrijden als zij gevangengenomen worden.

Toen de wet werd aangenomen, merkte Human Rights Watch op dat de wet het gebruik van militaire strijdmacht goedkeurt als een dergelijk persoon wordt vastgehouden door het Internationaal Strafhof in Den Haag, waarmee de VS al decennialang op gespannen voet staat.

Tot dusver is het nog nooit zo ver gekomen, en het is ook nu niet duidelijk wat de woorden concreet betekenen. Preident Joe Biden noemde de wet niet, hoewel hij het arrestatiebevel wel veroordeelde. Staatssecretaris Anthony Blinken had het over mogelijke sancties tegen landen die lid zijn van het strafhof, schrijft Middle East Eye.

Dreigende taal

Het Republikeinse Congreslid Brian Mast sprak wel dreigende taal. ‘Amerika erkent het Internationaal Strafhof niet, maar het hof zal zeker weten wat er gebeurt als je onze bondgenoten als doelwit neemt’, zei hij.

Het ICC zoekt naar arrestatiebevelen tegen Benjamin Netanyahu en Yoav Gallant vanwege de bloedige oorlog in Gaza die aan meer dan 35.000 Palestijnen het leven heeft gekost. Gisteren bombardeerde Israël een tentenkamp in Rafah, waarbij tientallen Palestijnse burgers zijn omgekomen. Sommige mensen werden levend verbrand omdat tenten in brand vlogen en ze daaruit niet konden ontsnappen.

- Advertentie -