13.3 C
Amsterdam

3 Iraniërs in Denemarken beschuldigd van spionage voor Saoedi-Arabië

Lees meer

In Denemarken zijn gisteren drie Iraniërs gearresteerd. Ze worden beschuldigd van spionage voor Saoedi-Arabië.

Tussen 2012 en 2018 zouden ze mensen in Denemarken hebben bespioneerd en informatie hierover naar de Saoedische geheime dienst hebben doorgespeeld.

De drie zouden actief zijn voor ASMLA, de Arabische strijdbeweging voor de bevrijding van Ahwaz. Deze separatistische beweging streeft naar de onafhankelijkheid van de Arabische regio Ahwaz in Iran en wordt gesteund door Irans aartsvijand Saoedi-Arabië. ASMLA is in Denemarken en in Nederland gevestigd.

De verdachten wonen al jaren in Denemarken. Ze worden door de Deense autoriteiten ook in verband gebracht met de terroristische aanslag op een Iraanse militaire parade in 2018. Daarbij kwamen 24 mensen om het leven.

Eén van de drie was ook al in het vizier van de Iraanse geheime dienst, maar een moordaanslag op hem werd door de Deense politie voorkomen.

Volgens het hoofd van de Deense inlichtingendienst is het een ingewikkelde zaak. ‘We kunnen en willen niet accepteren dat andere staten hun wederzijdse conflicten uitvechten in dit land.’

Vandaag heeft de Nederlandse politie in Delft een 40-jarige Iraniër aangehouden, die ook actief zou zijn voor ASMLA. Hij wordt er door de AIVD van verdacht aanslagen voor te bereiden. De 40-jarige verdachte beweert onschuldig te zijn.

- Advertentie -