16.1 C
Amsterdam

‘4/5 van vrouwelijke parlementsleden in Arabische landen slachtoffer van seksisme’

Lees meer

Vrouwelijke parlementariërs in Arabische landen krijgen vaak te maken met seksisme. Dit concludeert het Netwerk van Arabische Vrouwelijke Parlementariërs voor Gelijkheid (Ra’Edat) na onderzoek.

Maar liefst 80 procent van de vrouwen is slachtoffer van een bepaalde vorm van ‘seksistisch geweld’, schrijft Morocco World News. Het onderzoek van Ra’Edat is gebaseerd op de verhalen van 370 parlementariërs en ex-parlementariërs uit vijftien Arabische landen.

Het blijkt dat 76 procent van deze vrouwen slachtoffer zegt te zijn geweest van ‘psychologisch geweld’, terwijl 47 procent aangeeft last te hebben gehad van ‘verbaal geweld’ en sekse-gerelateerde vernedering. 32 procent zegt te maken hebben gehad met fysiek geweld, 6 procent met seksueel geweld.

De bejegeningen komen het meest voor op social media. 32 procent van de vrouwen zegt hiermee te maken hebben gehad. Ook verkiezingsbijeenkomsten (16 procent) en op straat (15 procent) scoren hoog.

De ondervraagde vrouwelijke parlementsleden geven aan dat ze zich door nare ervaringen minder vrij zijn gaan voelen. 37,7 procent zegt banger te zijn geworden om hun mening te geven, 19,1 procent vertelt niet meer op openbare bijeenkomsten te komen. 12,5 procent van de vrouwen besloot zich zelfs helemaal uit de politiek terug te trekken.

- Advertentie -