Bijna 40 procent van de Nederlanders vindt dat 1 juli, ofwel Keti Koti, een nationale feestdag moet worden en dat de overheid excuses moet maken voor het slavernijverleden. Dit blijkt uit onderzoek door Motivaction onder ruim duizend respondenten.
Inwoners van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag staan hier nog positiever tegenover: 55 procent.
‘De resultaten van dit onderzoek laten zien dat een nationale herdenkings- en feestdag van de afschaffing van de slavernij brede steun heeft in de samenleving. Naast het publiek sluiten steeds meer bedrijven, organisaties en instellingen zich aan bij de oproep voor een nationale dag. Het laatste zetje moet van de politiek komen, aldus Jerry Afriyie, van stichting Nederland Wordt Beter en één van de initiatiefnemers van de campagne ‘Ik neem 1 juli vrij, totdat we allemaal vrij zijn’.
Van alle Nederlanders heeft 10 procent dit jaar aan deze herdenking en viering meegedaan.
Iets meer dan de helft (52 procent) van alle ondervraagden die deze dag vierden kregen ook daadwerkelijk vrij van hun werkgever. Een derde vierde het thuis en veel mensen gingen naar festivals die overal in Nederland werden georganiseerd. 38 procent woonde een herdenking bij.
Het afgelopen jaar maakten enkele gemeenten excuses voor hun rol in de slavernij. 34 procent vindt dat meer gemeenten dit voorbeeld moeten volgen. Dit geldt ook (38 procent) voor bedrijven en organisaties die een aandeel gehad hebben in de slavernij.