12.8 C
Amsterdam

Brief 44 mensenrechtenverdedigers: ‘Stop de Griekse pushbacks’

Lees meer

44 NGO’s, Europarlementariërs en activisten eisen in een gezamenlijke brief dat Griekenland stopt met de pushbacks van migranten en dat de Europese Commissie hier scherp op toeziet.

De ondertekenaars zijn vooral burgers van landen zoals Syrië, Afghanistan en Pakistan, waarvandaan veel migranten komen die uiteindelijk door Griekenland worden teruggeduwd naar Turkije.

Ook een groeiend aantal Turken (voornamelijk) Gülen-sympathisanten en Koerdische activisten) ontvlucht Turkije, met name na de mislukte couppoging in 2016.

‘Turkse asielzoekers die uit Griekenland worden geduwd, worden onmiddellijk gearresteerd en kunnen langdurige gevangenisstraffen, slechte behandeling en marteling verwachten’, aldus de brief.

Ook Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks) heeft de brief ondertekend.

Al jarenland voert Griekenland op grote schaal pushbacks uit van migranten richting Turkije, zeggen vluchtelingenorganisaties en onderzoeksjournalisten. Tot op de dag van vandaag ontkent Griekenland dit.

‘Hoewel Griekenland vorig jaar in een Europese top had beloofd een onderzoek in te stellen naar de pushbacks, gaan die nog steeds door’, staat in de brief.

De ondertekenaars eisen snel een Grieks onderzoek naar de pushbacks waarin onafhankelijke organisaties een stem krijgen. Ook willen ze dat de verantwoordelijken worden aangeklaagd en de toegang tot asiel aan de grens gegarandeerd blijft.

- Advertentie -