20.7 C
Amsterdam

47 landen tikken China op de vingers om onderdrukking Oeigoeren

Lees meer

In een gezamenlijke verklaring hebben 47 landen hun zorgen geuit over het Chinese ‘misbruik’ van de Oeigoeren in de westelijke Xinjiang-regio.

De landen eisen dat de Verenigde Naties een lang uitgesteld rapport publiceert over de situatie aldaar, meldt de Arabische nieuwszender al Jazeera.

‘We blijven diep bezorgd over de mensenrechtensituatie in de Oeigoerse Xinjiang regio’, zegt de Nederlandse VN-ambassadeur Paul Bekkers namens de groep landen in de mensenrechtenraad van de VN.

Hij voegt daaraan toe dat ‘meerdere geloofwaardige rapporten wijzen op meer dan een miljoen Oeigoeren en andere moslims die worden vastgehouden in kampen’.

In deze kampen worden Oeigoeren gehersenspoeld en van hun eigen, islamitische identiteit ontdaan. Omdat vrouwelijke Oeigoeren in Xinjiang ook onderhevig zijn aan gedwongen sterilisaties, spreken steeds meer experts en parlementen – ook het Nederlandse – over genocide.

Onder de 47 ondertekenaars bevinden zich, op Albanië na, geen landen waar veel moslims wonen.

Peking wil daar niks over weten en heeft het over ‘opvoedcentra’ die nodig zijn om ‘extremisme’ te bestrijden.

In de gezamenlijke verklaring wordt gerept over ‘marteling, inhumane straffen, gedwongen sterilisatie, seksueel en gender-gerelateerd geweld, dwangarbeid en de gedwongen scheiding van kinderen van hun ouders door de autoriteiten’.

Bekkers roept China op om ‘de arbitraire detentie’ van de islamitische Oeigoeren te stoppen. Ook wil hij dat VN-inspecteurs ‘onbeperkte toegang’ krijgen in de regio Xinjiang, zodat er onafhankelijk geobserveerd kan worden.

De Chinese ambassadeur heeft stekelig gereageerd op de verklaring. Hij veroordeelt Nederland en de andere ondertekenaars van ‘het verspreiden van leugens en geruchten om China aan te vallen’.

- Advertentie -