18.6 C
Amsterdam

54 landen steunen Chinees Oeigoeren-beleid

Lees meer

China lag onder vuur tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties afgelopen dinsdag. Het land wordt al langere tijd beticht vanwege massale detentie en vervolging van Oeigoerse moslims. Toch is er nu ook een 54-tal landen die aangeven China te steunen.

23 landen steunden een Britse VN-verklaring die het schenden van mensenrechten door Beijing veroordeelt. Hieronder vallen onder meer Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Canada, Japan en Nieuw-Zeeland.

Zij spraken hun zorg uit over de ‘geloofwaardige meldingen vanuit China over massale gevangenschap, het beperken van culturele en religieuze praktijken en surveillance specifiek gericht op etnische Oeigoeren’. In de verklaring bepleiten ze dat de Chinese regering direct dient te stoppen met de detentie van moslimgemeenschappen.

Maar een tegengeluid vanuit de Chinese grootmacht kreeg nog veel meer steun op de VN-vergadering, vooral vanuit landen die zelf al eerder op de vingers werden getikt vanwege het schenden van mensenrechten. Onder deze in totaal 54 bondgenoten vallen Pakistan, Rusland, Egypte, Bolivia, de Democratische Republiek Congo en Servië.

De tegenstrijdige verklaringen maken een wereldwijde kloof zichtbaar. Beijing is ondertussen hard bezig zijn diplomatieke en economische invloed in het buitenland te vergroten. Door middel van een wereldwijde PR-campagne probeert China steun te winnen voor haar Oeigoeren-beleid in Xinjang. Ze heeft zelfs een aantal moslimlanden, waaronder Saoedi-Arabië en Pakistan, weten te overtuigen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte tijdens een persconferentie dat de VK en de VS moeten stoppen zich te bemoeien met ‘interne aangelegenheden in andere landen onder het mom van mensenrechten’.

China houdt naar schatting meer dan een miljoen Oeigoeren vast in ‘heropvoedingskampen’ in de westelijke regio Xinjiang, dat door de Oeigoeren Oost-Turkestan wordt genoemd. China beschuldigt de islamitische Oeigoeren van terrorisme en seperatisme.

In deze kampen worden de Oeigoeren onderworpen aan een streng regime. Voormalige gevangenen hebben verteld dat ze gedwongen werden om varkensvlees te eten – een zonde volgens de islam – ‘politieke lessen’ te volgen en communistische liederen te zingen.

- Advertentie -