15.8 C
Amsterdam

7 op de 10 Amsterdammers in Zuidoost en Nieuw-West stemden niet

Lees meer

De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen was met 46 procent historisch laag in heel Amsterdam, maar in Nieuw-West en Zuidoost was dit met respectievelijk 32,6 en 29,9 procent het laagst. Dit meldt de Amsterdamse stadszender AT5.

In sommige wijken (Osdorp-Midden, 18 procent) en stembureaus (Kerkcentrum De Nieuwe Stad in Zuidoost, 9,1 procent) was de opkomst nog veel kariger.

Veel Denk-stemmers zijn afgehaakt. Die partij heeft een zetel minder gehaald dan vier jaar terug. Dit, terwijl BIJ1, dat het voor een deel juist van de Bijlmer in Zuidoost moet hebben, is gegroeid van 1 naar 3 zetels.

Vier jaar geleden waren de opkomstpercentages in Nieuw-West en Zuidoost nog 42 en 34 procent.

Volgens Mohamed Alkaduhimi, afgelopen vier jaar lid van de Stadsdeelcommissie in Nieuw-West namens Denk, zijn mensen afgehaakt vanwege decennia van achterstelling, met de ellende van de coronapandemie daar nog eens overheen.

‘De afgelopen jaren hebben de bewoners van Nieuw-West keihard geraakt en dat heeft ervoor gezorgd dat mensen zijn overgegaan in een survival-modus en dat zorgt ervoor dat ze minder interesse hebben in invloed uitoefenen.’

De directeur van het Periklesinstituut, John Bijl, die gemeenteraden adviseert over het politiek proces, heeft er ‘buikpijn’ van. ‘Ik kan het niet anders duiden dat mensen echt niet goed weten waarom ze zouden moeten gaan stemmen, laat staan op wie.’

- Advertentie -