18.5 C
Amsterdam

‘Nederlanders beseffen vaak niet dat ‘kaolo’ een zwaar Surinaams scheldwoord is’

Lees meer

Cabaretier Roué Verveer ergert zich aan verkeerd gebruik van het Surinaamse scheldwoord ‘kaolo’. Een Instagram-filmpje waarin Verveer, zelf Surinaams Nederlander, duiding geeft over dat woord is viraal gegaan op sociale media.

Dat meldt de Amsterdamse stadszender AT5. Verveer: ‘De druppel was dat gisteren een jongeman naar me toekwam, helemaal vrolijk en goedbedoeld. En hij zei: ‘Ik ben fan van jou, je bent echt kaolo grappig’. Toen dacht ik: oké, hij weet niet wat hij zegt. Hij weet niet dat hij een zwaar Surinaams scheldwoord gebruikt.’

Op Instagram meldt Verveer dat de term in Nederland vaak als synoniem wordt gebruikt voor ‘erg, of ontzettend veel’, maar dat klopt dus niet. ‘Kaolo is één de zwaarste scheldwoorden die Suriname kent’, zegt hij en vervolgt dat het woord een combinatie is van ka (poep) en olo (gat): ‘poepgat’.

Dat het woord daarom misschien als straattaal kan overkomen, begrijpt hij, maar ‘het weegt zwaar’, aldus Verveer. ‘Je kan het vergelijken met schelden met kanker. Dus kijk uit als je zulke dingen zegt. Ik ben 50 en heb het nooit naast mijn ouders gebruikt.’

Het filmpje is inmiddels meer dan 300.000 keer bekeken, meldt AT5. ‘Ik zie het filmpje overal oppoppen, iedereen deelt ‘m. Waarschijnlijk dachten heel veel mensen het al, alleen niemand zei het’, vertelt Verveer aan AT5.

- Advertentie -