14.2 C
Amsterdam

Poetin geeft interview aan omstreden Amerikaanse journalist

Lees meer

Tucker Carlson, de controversiële Amerikaanse journalist die vorig jaar werd ontslagen door de rechtse tv-zender Fox, heeft niemand minder dan Vladimir Poetin geïnterviewd. Om middernacht werd het veelbesproken, twee uur durende interview online gezet.

Het is de eerste keer sinds de Russische invasie in Oekraïne dat de president zich laat interviewen door een journalist uit het Westen. Tucker Carlson is echter geen doorsnee Amerikaanse journalist. Hij zei eerder Rusland te steunen en is een bondgenoot van Donald Trump. Carlson is een uitgesproken tegenstander van westerse militaire hulp aan Oekraïne, een van de redenen dat Poetin heil zag in het interview. 

De Russische president zegt in het gesprek dat de sleutel voor vrede in Oekraïne bij het Westen ligt. ‘Stop met wapens leveren en het is in een paar weken vrede.’

Poetin vertelt Carlson dat Rusland Polen en Letland niet zal aanvallen, behalve als zij Rusland eerst aanvallen. Verder gaat het over de vrijlating van de Amerikaanse journalist Evan Gerschkovich. Poetin wil hem ruilen voor Vadim Krasikov, een Russische moordenaar die in Duitsland een gevangenisstraf uitzit voor de moord op een voormalige Tsjetsjeense commandant.

Uiteraard legt Poetin aan Carslon uit waarom Oekraïne bij Rusland hoort, een geschiedeniscollege dat begint in het jaar 862, toen de Vikingvorst Rurik in Novgorod de dynastie der Rurikiden vestigde. Rurik staat aan de wieg van Kiev-Rus, de middeleeuwse voorloper van Rusland, Oekraïne en Belarus. Volgens Poetin heeft Oekraïne geen bestaansrecht, omdat het altijd al bij Rusland heeft gehoord en vroeger zelfs het hart van Rusland vormde.

Carlson weerhoudt zich van vragen over de aanvallen van Rusland op woonwijken en andere oorlogsmisdaden in Oekraïne. Hij vroeg ook niet naar de onderdrukking van Poetins critici in Rusland. Zijn interview wordt dan ook gezien als weinig kritisch in het Westen. 

Vladimir Poetin is niet de eerste autoritaire wereldleider die door Carlson is geïnterviewd. De Amerikaanse journalist interviewde eerder de Argentijnse president Javier Milei en de Hongaarse premier Viktor Orbán, en natuurlijk Donald Trump.

Veel Nederlanders kennen Carlson vanwege zijn interview met de extreemrechtse activiste Eva Vlaardingerbroek, die zegt dat de stikstofcrisis in ons land een verzinsel van de Nederlandse overheid is. De regering zou de crisis aangrijpen om land van de boeren af te pakken met als doel hier huizen te bouwen voor immigranten, vertelde ze hem.

- Advertentie -